Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 07:07

Кишкові інфекції можна підхопити на стихійних ринках та у воді

Автор: фото: Оксана ЛЕВИЦЬКА
  Наталя Лозинська: ”60 відсотків заражень кишковими інфекціями трапляються з вини хворих”
Наталя Лозинська: ”60 відсотків заражень кишковими інфекціями трапляються з вини хворих”

Найбільша загроза підхопити гострі кишкові інфекції — у спекотні дні. У цей період збудники активно розмножуються у продуктах харчування та воді.

За п"ять місяців цього року лікарі Галицької СЕС міста Львова зафіксували 31 випадок гастроентероколіту, два випадки сальмонельозу та один — дизентерії. Завідувач епідвідділу Галицької СЕС Наталя Лозинська, 40 років, застерігає від купівлі продуктів на стихійних ринках та просить дотримуватися умов їх зберігання та приготування.

— Збудники можуть потрапити до організму з різних джерел. Зокрема, з придбаного на ринку м"яса, яєць, сиру, молока, сметани. Це може бути продукція, що зберігалася в неналежних умовах, без холоду, або куплена з рук чи ще гірше — із землі. Наприклад, у центрі міста працює Стрийський ринок, а люди купують у продавців навколо нього, бо там трохи дешевше. Носієм кишкових інфекцій може бути хвора людина або бактеріоносій. Носій добре себе почуває, веде активний спосіб життя, контактує зі здоровими людьми та інфікує їх. У воді є лептоспіри, ротавірусні, гепатит А.

Чи можна, оглянувши продукти, пересвідчитися, що вони безпечні?

— На око збудника не визначиш. Вони не впливають на смакові властивості та вигляд. Я хочу підкреслити, що 60 відсотків заражень трапляються з вини хворих. Люди не дотримуються правил гігієни, приготування та зберігання готових продуктів.

Через який час хвороба проявляється?

— Як протягом кількох годин після споживання інфікованої їжі, так і протягом двох діб. Частіше хворіють діти віком до 2 років, яких не контролюють. Дитина може інфікуватися не лише через брудні руки чи піднявши щось із землі, а й з вини батьків. Наприклад, мама їде гуляти з дитиною, готує суміш, але годує нею дитину лише через 2–3 години. А вона ж придатна для їжі лише одразу після приготування.

Як захиститися від збудників кишкових інфекцій?

— Щоб уберегти себе від неприємних сюрпризів, потрібно дотримуватися правил особистої гігієни. Ще і ще раз мити руки з милом, чи прийшли ви з ринку, чи проїхалися у транспорті — помийте руки. Продукти, які швидко псуються, треба зберігати на холоді. Овочі, фрукти та ягоди ретельно мити. Улітку, купаючись у річці чи озері, намагайтеся не ковтнути ненароком води. Це і неприємно, і небезпечно для здоров"я. Та якщо, попри все, ви захворіли, з"явилися нудота, блювота, біль у животі, — негайно до лікаря, не займайтеся самолікуванням.

Зараз ви читаєте новину «Кишкові інфекції можна підхопити на стихійних ринках та у воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути