вівторок, 14 серпня 2007 07:01

Ірина Волошин захворіла від щеплень

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Ірина Волошин займається фізкультурою в львівському центрі ”Еліта”. Вакцина від коклюшу їй дала уcкладнення на ліву ногу — вона тонша від правої
Ірина Волошин займається фізкультурою в львівському центрі ”Еліта”. Вакцина від коклюшу їй дала уcкладнення на ліву ногу — вона тонша від правої

18-річній Ірині Волошин із села Бродки Миколаївського району Львівської області в три роки зробили щеплення від коклюшу. Два дні потому дівчина не змогла стати на ноги. Із лівої ноги почали зникати м"язи, боліло коліно. Лікарі порадили лікуватися від застуди.

— Уже 15 років минуло, а нога й досі болить. Багато ходити не можу. Скільки вже лікарів відвідала, — жаліється Ірина в коридорі реабілітаційного центру "Еліта" у Львові. На ній короткі шорти. Одна нога худша й трохи менша. — Спочатку у львівському "Охматдиті" лікувалася. Робили уколи, від яких у спортсменів м"язи наростають, але вони не допомагали. Лікарі сказали, що моя болячка застудна. Мовляв, забагато бавилась у холодному піску. Потім звернулися до лікаря, який лікує методом вигрівання в сауні. Та мені погіршало: на п"яті з"явились якісь мозолі, кістки стали крихкими. Двічі ламала ногу на рівному місці — навіть не падала, просто йшла. Потім в Київ поїхали. Там сказали, що це все від вакцинації. Трохи полікували й відпустили. А нога й далі боліла.

Ірина прямує на заняття до фізкультурного кабінету. В "Еліті" вона проходить шостий курс кожного року по 10 днів. За курс платить 3 тис. 60 грн.

— Аж тепер бачу, що трохи легше стало. Можу нормально ходити, й нога ніби потовстішала.

Про те, що дітям у садочку робитимуть щеплення від коклюшу, лікарі батьків не попередили. Ірина на той час кашляла. Тому вакцина дала ускладнення.

Лікуватиметься Ірина до 28–30 років, поки розвивається організм.

37-річний львів"янин Петро Ткач відмовився від щеплень своїм дітям ще кілька років тому. Написав відповідну заяву в поліклініці. Його син Данилко та донька Віта навчаються в третьому класі. Щеплення їм робили лише у пологовому будинку.

— Ми з дружиною тоді ще не знали, наскільки щеплення небезпечні. Якось бачили реакцію одного малого після щеплення. Ним трясло, з рота пішла біла піна. З того часу ми категорично відмовилися від будь-якої вакцини. Ні в садочку, ні в школі до нас ніколи не було жодних претензій.

Усю систему вакцинації чоловік називає бізнесом

Усю систему вакцинації чоловік називає бізнесом.

— Окремі люди на цьому добре заробляють. Наші часто закуповують неякісні імпортні вакцини, що не пройшли тестування й підлягають знищенню. А потім намагаються втулити їх усім дітям підряд. Для чого, наприклад, робити щеплення від дифтерії? Скільки ви знаєте випадків смертей від цієї хвороби?

Лікарі одностайно запевняють, що щеплення від дифтерії так само життєво необхідне, як і від будь-якої іншої інфекції.

— Останній раз епідемія дифтерії у Львові була в 90-х роках, — згадує завідувач дитячого відділення четвертої поліклініки Львова Надія Громик, 52 роки. — Лише в нашому Сихівському районі від цієї хвороби померло двоє немовлят. Винні були батьки, бо вони відмовилися щепити дітей. Тоді, у 90-х, це було модно.

Мода на відмову від щеплень спостерігається й сьогодні.

— Відмовників близько 60 відсотків, — продовжує лікар. — Ще п"ять років тому їх було вдесятеро менше. Не знаю, чим це пояснити. Можна було б зрозуміти батьків, якби за вакцинацію вимагали великі гроші. Але ж все безкоштовно. Бувають, звісно, й платні вакцини. Продаються вони в аптеках. Коштують у середньому 100–200 грн. За кордоном усе значно простіше. Там страхова медицина. За пропущене без причини щеплення людина заплатить чималий штраф.

Більшість вакцин, які колють українцям, — імпортні. Країни-постачальники — Бельгія, Франція, Корея. Закуповують їх за державний кошт відповідно до кількості новонароджених. Вакцини є довгостроковими, зберігаються запломбованими у спеціальних контейнерах. Для "відмовників" вакцину притримують протягом року. За цей час батьки часто передумують.

— Аби відмовитися від щеплення, слід написати заяву в поліклініці, — пояснює Надія Громик. — Погодження на щеплення теж має бути письмовим. Про день, коли проводитиметься вакцинація, ми попереджаємо й у школах, й у садочках. Учні мають показати запис у щоденниках про згоду батьків. Якщо ж ні, то ми дзвонимо до них додому. Таке практикується з початку цього року.

За даними львівських лікарів, 90% дітей не мають ускладнень після щеплень. Ускладненням вважається температура вище 39 градусів, параліч, шок, гіпертонія, непритомність. Частіше спостерігається місцева реакція — почервоніння на місці ін"єкції.

Щеплять від 10 інфекцій

В Україні в 2006 році було затверджено новий календар щеплень: за віком, за станом здоров"я, за епідемічними показниками, рекомендовані щеплення. Проводяться вони від 10 інфекцій: туберкульоз, поліомієліт, коклюш, дифтерія, правець, кір, паротит, краснуха, гепатит В, гемофільна інфекція (менінгіт, пневмонія). Остання вакцинація стала обов"язковою лише з минулого року.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Волошин захворіла від щеплень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути