Ексклюзиви
четвер, 26 лютого 2009 18:01

Губернатор рятуватиме малий і середній бізнес

Найвищий рівень інфляції в Україні Державний комітет статистики зафіксував на Львівщині. Голова облдержадміністрації 42-річний Микола Кміть вважає, до цього призвело зростання тарифів на тепло.

— Ми свідомо закликали місцеві ради підвищувати тарифи. У результаті маємо високий рівень розрахунків за газ, — каже Микола Іванович. У вівторок він зібрав прес-конференцію. 26 лютого минув рік його керівництва областю.

Губернатор демонструє пакет антикризових заходів на Львівщині.

— Їх іще доповнюємо, — каже. — Процес динамічний. Із 36 пунктів — деякі неактуальні, деякі треба доробити. Надходження із бюджетів усіх рівнів — 1 мільярд 32 мільйони гривень. Це 101,7 відсотка порівняно з надходженнями минулого року. Виникає питання: де криза на Львівщині? Ми її знайшли в самій структурі нашої економіки: 87 відсотків в області становить малий і середній бізнес. А він зараз на межі.

Львівщина вийде з кризи, коли підприємствам почнуть повертати податок на додану вартість і нададуть хоч невеликі кредити малому та середньому бізнесу, вважає Кміть. Обіцяє, що найближчим часом ображений підприємець зможе телефонувати на "гарячу лінію" і скаржитися на будь-яку службу.

— Основну увагу звертаємо на податкову інспекцію, — стверджує губернатор. — З її боку не має бути тиску на бізнесменів.

Велику надію чиновник покладає на львів"ян, що повернуться з-за кордону. Для них створюють спеціальну програму, аби вони не поповнювали лави безробітних, а створили нові робочі місця в малому та середньому бізнесі.

Голова громадської організації "Центр соціально-економічного моніторингу" "свободівець" Ярослав Качмарик переконаний: у даному пакеті антикризових заходів не враховано інтересів пересічного жителя області.

— Треба захищати й бізнесмена, й банківську сферу. Але подумаємо про львів"ян. Їм набагато важче. Поки підприємець утратить бізнес — проста людина взагалі не виживе. У цьому пакеті немає нічого, спрямованого на соціальний захист населення.

Індекс інфляції складається з двох частин: зростання цін і зменшення пропозиції,  розмірковує Качмарик.

— Остання складова особливо відчутна в нашій області, — каже. — У нас експорт у декілька разів менший від імпорту. Наш регіон, як це не сумно, про своє виробництво давно забув. Колись на Львівщині працювали вісім підприємств, що давали 10 тисяч робочих місць. Малий бізнес цього не забезпечить.

— Влада говорить, що в сільському господарстві люди отримують зарплату не менше 1000 гривень, — продовжує Ярослав Качмарик. — Перед тим, як називати такі цифри, треба поїхати в село і запитати в людей, скільки вони отримують. Цифри взяті зі стелі. Нам рапортують: 96 відсотків земельних угідь використовується. Варто поїхати за місто і побачити цілину.

На Львівщині дефіцит бюджету становить 15,9 відсотка.

— Ви собі уявляєте, що таке 16 відсотків? У Києві ведуться шалені дебати стосовно чотирьох. Та столиця має можливість надрукувати гроші, Львівщина такої можливості не має.

По заборгованості зарплати область на п"ятому місці серед всіх міст України.

— Я не проти Кмітя як особистості, —зазначає Качмарик. — Я проти тої системи, що погано працює. В облдержадміністрації заслабка команда економістів. Згадуємо, було 25 антикризових заходів. Згодом їх стало більше, але вони не стали кращими. У нас усе вночі пишеться. Виглядає, що і цей антикризовий пакет так готувався.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор рятуватиме малий і середній бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути