четвер, 31 травня 2007 07:01

Діана Пацула живе в санаторії для туберкульозників

Автор: фото: Юлія Ліпіч
  У Львівському дитячому туберкульозному санаторії поруч із 6-річними дітьми у другому ряду стоїть 8-річна Діана Пацула (третя зліва)
У Львівському дитячому туберкульозному санаторії поруч із 6-річними дітьми у другому ряду стоїть 8-річна Діана Пацула (третя зліва)

"Я не хочу більше тут жити,— зустрічає мене 8-річна Діана Пацула у Львівському дитячому тубсанаторії.— У моїй групі лише маленькі діти. Я хочу в інтернат, навчатися в школі. Там мене будуть учити математики та рідної мови".

Діана — худенька невисокого зросту дівчинка з великими блакитними очима. Має здоровий, але стомлений вигляд. Одягнена в синій костюм. Волосся синіми резинками зав"язане у два хвостики. Дитина опускає додолу очі, час од часу покашлює.

Маму Діани, 31-річну Тамару Пацулу, у березні цього року позбавили батьківських прав. Раніше вона жила у Судовій Вишні Мостиського району. Жінка народила трьох доньок від різних чоловіків. Діана — найстарша. А наймолодша з"явилася на світ у лютому 2007 року із чотирма плюсами сифілісу. За нехтування батьківськими обов"язками  прокуратура порушила кримінальну справу проти Тамари. 16 травня вона не з"явилася на судове засідання. Кажуть, переховується в Польщі.

Про Діанчиного батька нічого не відомо.

Коли Діані виповнилося півтора року, Тамара віддала її на виховання Галині та Ігорю Мавдрикам. Сказала, що на кілька днів, але не повернулася по дитину. Ігор разом із сусідкою охрестив малу й виховував зі своїми трьома дітьми. Наймолодша донька Мавдриків та Діана — ровесниці.

Згодом Галина Мавдрик поїхала на заробітки до Італії. Забрала із собою сина Василя.

— Ігор залишився з трьома дітьми, — розповідає сусід Мавдриків Євген Тютько. — Улянка була за старшу, тому доглядала за малими. Але як виросла, кудись зникла. Донині ніхто не знає, де вона.

Обіймала дитину, цілувала, обіцяла забрати. Другий раз вона не приїхала

2003 року Ігор загинув під поїздом. Доньку Мар"янку влаштували у дитячий садочок, а Діану віддали в санаторій.

Дитячий туберкульозний санаторій на вул. Антоновича розрахований на 50 дітей від 3 до 6 років. Тут мають проходити реабілітацію після лікування в дитячій тублікарні.

Діані 12 грудня 2007 року виповнюється 9 років. Дівчинка майже три роки живе у цьому санаторії.

— Ми зверталися в благодійну організацію "Самопоміч", — каже Євген Тютько. — Там пообіцяли, що дитину переведуть в інтернат. Але не зробили цього. У Львівській міській раді сказали, що це не їхня справа. Діана — з Мостиського району.

Після звертання сусідів Мавдриків до Львівської обласної ради дівчинку перевели на півроку в притулок для неповнолітніх. Звідти повернули назад у санаторій.

— Мені пояснили, що немає місця в інтернатах, — каже головний лікар комунального дитячого тубсанаторію Тетяна Хижник, 62 роки. — А в тому, що дитина не ходить до школи, немає нічого страшного. У неї відставання у розвитку й туберкульозна паличка.

Діанина вихователька Марія Стойко дивується гарній пам"яті дівчинки. Вона розповідає віршами цілу дитячу виставу, в якій грала роль сірої мишки.

— Ми дитину довго не бачили, — продовжує Тютько. — У притулку вона перехворіла вітрянкою, віспою. У санаторії сказали, що вона в інтернаті. Але через знайомих дізналися, що її повернули в санаторій. Для чого це їм? Позаминулого року ми проходили медогляд, вона не хворіла на туберкульоз. Діану шкода, бо діти в санаторії тільки те й роблять, що сплять, їдять і сплять.

У березні Тамару Пацулу позбавили материнських прав. Перед тим львівські міліціонери розшукали жінку, зобов"язали її провідати малу в санаторії. Мама обіймала дитину, цілувала, обіцяла забрати. Другий раз вона не приїхала.

Начальник служби у справах неповнолітніх Львівської облдержадміністрації Володимир Лис каже, що в червні дівчинку переведуть у будинок сімейного типу в селі Пнікут Мостиського району Львівської області. Там житимуть шестеро дітей. За Діаною доглядатиме монахиня сестра Гелена. Та сусіди Мавдриків сумніваються.

— Я вже не вірю в цю байку, — каже Тютько.— Нас не раз запевняли, що Діану хочуть удочерити, але вона продовжувала жити у санаторії.

У четвет у школах пролунає останній дзвоник

У четвер у школах — свято останнього дзвоника. Цього року в містах на Львівщині атестати отримають 17 149 випускників-одинадцятикласників, у селах — 9308 учнів.
У містах Рівненської області — 3302 учні, у селах — 9591.
На Івано-Франківщині — 8335 у міських школах і 6006 — у сільських.
На Закарпатті — 7544 у містах та 7007 — у селах.
У містах Волинської області — 5116 випускників, у селах — 6449.
У Тернопільській області — 5160 — у містах, 4111 — у селах.
У буковинських містах останній дзвоник пролунає для 5600 випускників, а в селах — для 3138.

Зараз ви читаєте новину «Діана Пацула живе в санаторії для туберкульозників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути