Ексклюзиви
понеділок, 12 лютого 2007 19:00

Ауріна Горміс із Іраку чотири роки чекає на статус біженця

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Китаянки Цен Тшюнь (ліворуч) та Лін Мейтін роблять із паперу іграшкових журавликів у мукачівському гуртожитку для нелегальних мігрантів на Закарпатті. Після затримання громадяни Китаю перебувають в Україні до півроку. Потім за рахунок уряду Китаю їх відпр
Китаянки Цен Тшюнь (ліворуч) та Лін Мейтін роблять із паперу іграшкових журавликів у мукачівському гуртожитку для нелегальних мігрантів на Закарпатті. Після затримання громадяни Китаю перебувають в Україні до півроку. Потім за рахунок уряду Китаю їх відпр

У закарпатському Мукачевому неподалік залізничного вокзалу розташований гуртожиток для нелегальних мігрантів. Років вісім тому в цій п"ятиповерховій будівлі працював готель для залізничників. Згодом третій і четвертий поверхи орендувала благодійна організація "Ніка", яка разом із організацією "Карітас" утримує нелегалів.

Дорога до гуртожитку лежить через залізничний місток. Вхід у будівлю із двору. Із прес-секретарем Мукачівського прикордонного загону Едуардом Стеблюком, 30 років, піднімаємося на четвертий поверх. Саме тут тимчасово утримують жінок із дітьми, а також сім"ї мігрантів та біженців. Дерев"яні двері з шибкою замкнені зсередини. Відчиняє повновида білявка у формі прикордонника. Називається Аллою. Разом із колегою Вірою вони добу через дві чергують у притулку. Кажуть, що на поверсі живуть дев"ятеро нелегалів.

У кімнаті праворуч за столиком сидять Цен Тшюнь, 24 роки, та Лін Мейтін, 20 років. Китайських дівчат затримали у Чопі. Вони майструють із кольорового паперу іграшки й тихо перемовляються рідною мовою.

— Іще 2001-го китайців, котрі втікали з країни, при депортації розстрілювали, — розповідає Едуард Стеблюк. — Тепер тамтешня влада до цього ставиться ніби лояльніше.

На ліжку з-під ковдри виглядає смаглява африканка. Літіцію Баду, 28 років, із Гани також затримали у Чопі. Жінка намагалася перетнути кордон потягом.

Навпроти кімнати — кухня: довгий стіл, раковина, три білі електричні плити. Біля однієї з них 45-річна в"єтнамка Нгуен Ту Ганг помішує двома паличками цибулю у сковорідці. Дозволяє себе сфотографувати.

У кінці коридору в кріслах сидить родина з Іраку. 42-річний Ако Амін Азіз, 28-річна Далія Джаман Рауф та двоє дівчаток 12-річна Сан Ако Амін та 9-річна Саван Ако Амін приїхали з міста Слєман. Родина дивиться передачу на якомусь південноазійському телеканалі. До телевізора у притулку підключена супутникова антена, кожен може переглядати передачі рідною мовою. Поруч у кріслі в"яже светр в"єтнамка Нгуен Ким Ганг, 48 років. Глава іракської родини, у чорному светрі й спортивних штанах, ховає голову від фотокамери. Спілкуватися не надто охочий. Нелегали володіють трохи англійською, дівчата з Іраку щось щебечуть по-російськи. Усіх затримали 1 листопада у Рахові.

Ауріна заплатила 7 тисяч доларів, щоб потрапити на кордон

— Это мы в Москве немного выучили русский, — каже молодша Саван Ако ледь зрозумілою російською. — Мы там год и три месяца прожили. И здесь уже почти три месяца.

Спілкуємося російсько-англійською. Дівчата намагаються перекладати батькам. Далія Джаман Рауф із довгим чорним, зачесаним на потилицю, волоссям, у довгому білому з візерунками светрі.

— Швізен, Швізен, — Далія намагається пояснити, що хотіли потрапити до Швейцарії.

Розповідає, що до України приїхали через Сирію та Росію. У Москві жили на якійсь квартирі майже рік. У Іраку залишилася сестра Ако Аміна та батьки Далії.

— Мы хочем в Швейцарию. В Ирак — нет. Там нет дома. Мама говорит, что в Ирак нельзя. Там плохо. Война. Нас там в школу не пускали.

Ако Амін в Іраку викладав у школі фізику, Далія Джаман ніде не працювала. У Швейцарії вже три роки живе сестра Далії з чоловіком, котра й платила гроші провідникам. Скільки саме довелося віддати — іракці не повідомляють. Далія затиснула в кулачку купюри — 83 гривні. Це всі гроші, які залишилися.

Із кімнати виходить африканка Літіція Баду. Її голова вкрита жовтими шнурками та косичками. Розмовляє тільки англійською, російської не розуміє. Пояснює, що хотіла до Італії. У Гані працювала перукаркою, але за роботу не платили. Удома залишився чоловік із 7-річною дочкою та 8-річним сином. В Україну припливла пароплавом. Із Одеси її привезли до Ужгорода.

— Афріка — ноу, — сплескує руками. — Україна — єс.

Літіція каже, що готова залишитися в Україні — тільки не депортували б.

— За родиною не сумуватиму — чоловік із дітьми незабаром мають утекти з країни, — пояснює.

Для іноземців єдина можливість залишитися в Україні — домогтися статусу політичного біженця. Та чекати доведеться не один рік. Упродовж цього часу нелегалів переселять поверхом нижче.

Саме на третьому поверсі вже чотири роки живе 66-річна Ауріна Аврага Горміс із іракського Багдада. Жінка намагалася потрапити до Німеччини. В Україну приїхала з 40-річним сином Маджетом Аделем Руфаелем, невісткою Айда Абдель Масір Нісан та онуком Світом. Друге внуча народилося по дорозі на Закарпаття, в Чернігові. Коли нелегалів спіймали на кордоні з Угорщиною, іракці попросили політичного притулку. Три місяці тому невістка з дітьми втекла до Швейцарії.

У кімнаті іракців два ліжка, невеликий столик, три стільці. Ауріна — католичка. На стіні дві ікони. Вона каже, що кожного дня по кілька разів молиться, але в церкву не ходить — не має сили.

На тумбочці на двох цеглинах стоїть електроплитка.

— Суп гороховый сварила, — говорить ламаною російською Ауріна, відкриваючи каструлю. — Это там, в Багдаде. Через Хусейна моего сына-солдата убили, — виймає з шафи альбом і показує фото молодого хлопця. — Две дочки остались в Ираке, еще две — в Греции живут. Сын в Германии.

Ауріна розповідає, що заплатила $7 тис., щоб потрапити на кордон з Євросоюзом. Паспорт у неї забрали ще в Москві. Статусу політичного біженця чекає вдруге. Перший раз міграційна служба відмовила. Щомісяця отримує по 30 грн. Продукти привозить благодійна організація.

— Еще по 50 долларов дочка присылает с Греции, каждый месяц, — додає. — Нас сюда мафия привезла, — показує рукою, що більше не скаже жодного слова.

Торік затримали 4400 мігрантів

На Закарпатті діють 19 прикордонних пунктів пропуску і 30 застав, на яких у 2006 році затримали 4400 нелегалів.
— На пунктах пропуску Чопського прикордонного загону утікачів найбільше — там прямий вихід на Словаччину та Угорщину, — розповідає прес-секретар Мукачівського прикордонного загону Едуард Стеблюк. — Найбільше мігрантів з Індії, Молдови, Китаю, Пакистану та Чечні.
Азійці втікають переважно до Німеччини, Голландії та Італії. Без посередників до Євросоюзу пробираються тільки молдавани.

Зараз ви читаєте новину «Ауріна Горміс із Іраку чотири роки чекає на статус біженця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути