пʼятниця, 31 серпня 2012 11:25

У луцьких підземеллях туристи шукають привидів
21

Фото: Фото: Анна Усік

Киянин Андрій Коропчук на День незалежності їздив у Луцьк.

"Випало три вихідних дні на роботі, - каже Андрій. - З дружиною вирішили махнути у Луцьк. Ми самі з Полтави. У травні їздили на два дні до Львова. Там екскурсовод порадив відвідати ще Луцький замок. Ми вже їздили по замках Польші і Чехії. Гріх українські не відвідати".

До Луцька їхали 6 год. Маршруткою.

"Хотіли їхати поїздом "Київ - Ковель", але квитків уже не було, - згадує Андрій. - У Луцьку знімали квартиру. Заплатили 300 гривень за дві доби. У неділю о 12.00 виселились. На 15-ту замовили маршрутку до Києва. За три дні встигли подивитись усе місто".

Кияни відвідали замок Любарта, костел Петра і Павла, Музей Волинської ікони, Аптеку-музей, яка діє з 1845 року, Музей дзвонів і кімнату-музей "Лесина вітальня" на вул. Кафедральній.

"Найбільше сподобались підземелля під костелом Петра і Павла. Усередину заходили групам по 15-20 чоловік. За легендою, з костелу був хід до замку, а також підземні ходи, які з'єднували Луцьк із навколишніми селами Шепелем, Жидичином, Оликою. Підземелля мали три яруси у глибину".

Підземелля костелу почали розкопувати у 1970-х роках.

"Співробітники замку виявили там 50 приміщень із побутовими речами і знаряддями праці. Частина підземелля була призначена під тюрму. Екскурсовод показав нам кілька камер-одиначок, у яких часто ув'язнених тримали без їжі і води. Біля них спорудили колодязь. Коли набирали звідти воду, ув'язнені від спраги сходили з розуму. Кажуть, їхні привиди досі бродять по підземеллю. Деякі туристи навіть просять екскурсовода залишити їх на ніч, щоб зустрітися з привидом".

По Луцькому замку туристи гуляли півдня. Вартість квитків для дорослих 10 грн. За екскурсію доведеться заплатити 50 грн.

"Але на 24-25 серпня вхід у замок зробили безкоштовний, тільки за екскурсії брали гроші. Ми побували у церкві Івана Богослова ХІІ століття. Там старовинні цегла, черепиця та кахлі. Церква Іоанна Богослова – перший християнський храм Луцька. Під час розкопок її відреставрували, усі доступні ходи — розкопали".

Радить їхати у Луцьк, коли там відбуваються фестивалі та лицарські бої.

"Ми попали на етнофестиваль "Поліське літо з фольклором". Бачили, як танцюють угорці, мексиканці, румуни, мароканці. Двічі на рік лучани проводять мистецьке шоу "Ніч у Луцькому замку", щосезону влаштовують лицарські бої у замку. Влітку під Луцьком проводиться фестиваль альтернативної музики Бандерштат".

Зараз ви читаєте новину «У луцьких підземеллях туристи шукають привидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути