Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2007 18:52

Недалеко від Луцька відкрився унікальний музей

У селі Рокині (недалеко від Луцька) відкрився музей історії сільського господарства, в якому відтворено життя селян XIX століття.

На відміну від аналогічних музеїв просто неба, тут є постійні працівники, які ночують в будинках, топлять печі, печуть хліб, тримають худобу, обробляють землю, косять сіно.

Відвідувачам унікального музею пропонують подорож по стародавньому українському селу, де знайомлять з побутом і традиціями наших предків не по розповідях, а живцем. В Україні це єдиний скансен, тобто музей, в якому постійно відбувається певна дія.

"Сюди можна не тільки прийти і подивитися. Сюди можна прийти і узяти знаряддя праці в руки, їм попрацювати, відчути запах, як виробляється цей хліб насущний у поті чола. Людина дійсно повертається до витоків своїх, до своєї сім"ї, до своєї батьківщини", - розповів Олександр Середюк, директор Музею історії сільського господарства Волині.

Ідея належить краєзнавцеві Олександру Середюку. За два роки він перевіз у Рокині 12 старих архітектурних споруд. Зустрічає відвідувачів млин ХІХ сторіччя. Небагато далі - так звані біла і курна хати. На околиці побудували церкву по кресленню храму, зруйнованого в Рівненській області.

У будинках співробітники музею пригощають відвідувачів стравами стародавньої української кухні. Люблятьгості червоний борщ з пампушками, деруни, компот, вареники і козацький куліш.

"Ми відтворюємо побут українців ХІХ сторіччя, коли улюбленою стравою наших предків був куліш, який пішов з часів козацтва. Тому й називається він козацьким кулішем. Подаємо його в основному своїм гостям цей куліш, і взагалі українські страви у макітрах. А макітра - це символ єдності сім"ї", - відзначила екскурсовод Ольга Рогова.

Крім того, останнім часом в музеї стало модно відзначати особисті і релігійні свята. Виручені гроші йдуть на утримування музею, фінансування якого припинилося майже 20 років тому.

Організатори експозиції планують спорудити восени 2008 року у дворі довгу хатину, критий двір, винокурню, шинок і гончарну майстерню, повідомляє Цензор.НЕТ.

Зараз ви читаєте новину «Недалеко від Луцька відкрився унікальний музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі