неділя, 29 квітня 2012 14:08

На вулицях Талліна тихо і чисто, але постійно грабують автомобілі
10

Фото: Фото з архіву Оксани Паламарчук

"Давно мріяла поїхати у Таллін, бо цікавлюся естонського культурою. Вмовила поїхати й подругу. Вирішили летіти літаком через два місяці після новорічних свят - квитки тоді коштували набагато дешевше. Летіли прямим рейсом до Талліну півтори години. Переліт в одну сторону для однієї людини коштував 500 гривень. На свята - удвічі дорожче. А поїздом до Естонії можна дістатися лише із пересадкою у Москві", - розповідає киянка Оксана Паламарчук, 26 років.

У Талліні на два дні поселилися в недорогому готелі неподалік від центру. Вдвох сплатили 45 євро за добу.

Зимою дороги у Талліні посипають не сіллю, як звикли в Україні. Естонці розсипають гранітні крихти. Сиплють усюди: на тротуарах, сходах, на головній площі. Дуже зручно: пішоходи зовсім не ковзають і не падають. Таллінці дуже бережливі: весною містом їздять спеціальні пилососи і збирають крихти, щоб розкидати їх же наступної зими.

У готелі порадили не лишати особисті речі в машині, бо її можуть пограбувати. А ввечері біля стола реєстрацій турист із Росії скаржився, що у його машині розбили скло і вкрали якісь речі. За машинами біля готелю ніхто не слідкує. Камера ніби й є, але повернута вона не у бік стоянки, а на сусідній будинок.

На власному автомобілі у Таллін їдуть здебільшого росіяни. У Естонії високий рівень злочинності, тому краще летіти літаком чи їхати поїздом. Машину можуть пограбувати навіть на платній стоянці.

Дуже дивно було чути про крадіїв, бо на вулицях Талліна дуже тихо і спокійно.

Естонія - країна мобільних телефонів та інтернету. У Талліні інтернет-кафешок як таких нема, бо практично кожен всюди носить власний ноутбук з інтернетом. 99% країни покрито мережею мобільного зв'язку, це найбільше у Європі. Естонія - єдина країна, де на 1000 людей припадає 1200 працюючих мобілок. Більшість послуг у Естонії сплачують через інтернет. Так реєструють автомобілі, платять комунальні послуги. Вчителі по веб-камері повідомляють батькам про оцінки їх дітей. Часто так проводять батьківські збори - встановлюють конференц-зв'язок із батьками.

Поїхали подивитися центр міста. У Старому Місті найбільше туристів. Здебільшого - німці і чехи.

Таллінці - дуже привітні люди. Запитала у місцевої пари, як від готелю добратися до центру. Вони й дорогу показали, і навіть за проїзд у трамваї за мене заплатили. Залишили номери телефонів, пропонували екскурсію містом. До центру їхала трамваєм три зупинки. Транспорт ходить дуже часто і регулярно. Туристів багато, але черг на зупинках при цьому зовсім немає.

За законом, усі назви вулиць написані естонською мовою. Хоча на вулиці усі розмовляють російською. У туристичних місцях можна знайти покажчики англійською.

 

Зараз ви читаєте новину «На вулицях Талліна тихо і чисто, але постійно грабують автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути