середа, 11 квітня 2012 11:36

Нічні кошмари можуть свідчити про серйозні захворювання

Нічні кошмари можуть свідчити про серйозні захворювання
Сновидіння виконують функцію попередження, що у вас щось заболіло

Сни - це реорганізація всієї інформації, яку ми накопичили упродовж доби, вважає Микола Макарчук, завідувач кафедри фізіології людини та тварин Інституту біології університету ім. Шевченка, директор НДІ фізіології імені академіка Петра Богача.

"Якщо людині часто сниться, що вона задихається, це може бути ознакою, що в неї проблеми з серцем. Або в стані бадьорості людина не відчуває болю, а під час сну біль може реалізуватись в сновидіннях, які повторюються. Сновидіння виконують функцію попередження, що у вас щось заболіло, - пояснює вчений. - Кажуть - якщо є проблема, то краще її вирішувати зранку, залишити на ніч. Мозок, поки ви переспите, активно працюватиме з цією проблемою. Зранку, прокинувшись, зрозумієте, що проблема зовсім не проблема. Сон - не пасивне явище, а активна робота мозку, який намагається підготувати вас до реального життя в новий день в стані бадьорості".

Сон намагається в сновидінні вирішити вашу проблему. Він її прогнозує певним парадоксальним чином, шукає та перебирає варіанти. Коли є психологічні проблеми, які не можете вирішити, то сон допомагає.

"Якщо ви дуже хочете їсти, то уві сні обов'язково наїстесь. Сексуальну потребу, яку не можете реалізувати, ви там реалізуєте. Це величезне бажання, яке ілюзорно реалізується у сновидіннях. Мозок розрядився і реалізував задачу, тобто сновидіння допомагає людини врятуватись".

4-6 обов'язкових сновидінь бачить щоночі кожна здорова людина.

"Зазвичай люди цього не пам'ятають або не можуть розповісти, тому що мозок один, а півкулі дві. Ліва відає мовою, а права - німа. Вона розуміє інтонації, музику. При сновидіннях працює саме права півкуля. Якщо ви прокинулись і хочете розказати сон, то часто не знаходите слів. Ця інформація до лівої півкулі не доходить. І весь переказ сну є блідим і не відповідає тому, що ви там переживали. Багато хто каже, що снів в нього взагалі не було. Але це не так".

Не пам'ятати снів - нормальне явище.

"Але коли людина починає розказувати про сновидіння, це означає, що вона має проблеми в стані бадьорості, тобто до того, як ви заснули. Чим більше у вас проблем, тим більш яскраві сни будуть снитись, тим більше ви про них будете згадувати. Тренери олімпійських чемпіонів помітили, якщо спортсмен вранці розказує сон, це говорить, що у нього є проблеми, він не готовий функціонально та психологічно".

Краще сплять люди фізичних професій.

"Ті, що працюють інтелектуально, більш навантажують мозок. Оскільки інтелектуальна праця пов'язана з активацією вищих центрів, сон у таких людей є гіршим, ніж в людей фізичної праці".

Зараз ви читаєте новину «Нічні кошмари можуть свідчити про серйозні захворювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути