Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2012 10:04

До післяпологових психозiв призводить безсоння

35-річна Сніжана Шевчук із міста Кам'янець-Подільський на Хмельниччині кинула свого сина 4-місячного Максима з 30-метрового мосту в річку 25 лютого. Потім стрибнула сама. Рідні кажуть, що в Сніжани ніяких відхилень не було. Мала чоловіка і 12-річну доньку. Міліціонери припускають, що на вчинок її штовхнув післяпологовий синдром.

Донецькі вчені обстежили 32 жінки, якi мали психози в післяпологовому періоді. Пацієнтки 19-34 років належали до різних соціальних груп і до пологів були здорові.

— Психічні порушення в післяпологовому періоді є серйозним ускладненням, — говорить один з авторів дослідження, завідувачка Центру афективних розладів Донецької обласної психіатричної лікарні Діна Тахташова, 40 рокiв. — Але на ранніх етапах вони ефективно лікуються. Слід сказати, що мінорні настрої у вчорашніх породіль — то є норма. Депресії в перший місяць після пологів виникають у 80 відсотків жінок. Пов'язані вони з побоюваннями за дитину, зi страхом не впоратися, перевтомою. Але післяпологовий психоз відрізняється від неглибокої депресії.

Які його ознаки?

— Неадекватна поведінка, яка раніше цiй жінці була не властива. Приміром, у людини з'явилося відчуття, що вона має надприродні здібності — здатність лікувати, передбачати долю. Жінка щось шепоче над дитиною, здійснює безглузді маніпуляції, бачить або чує те, чого не чують інші.

Хто в групі ризику?

— Частіше післяпологові психози виникають у молодих жінок, які народжують уперше, та не дозріли до материнства. Коли сімейні пари після 30 намагаються обзавестися дітьми, це знижує ризик розвитку післяпологових психозів. Але я спостерігала пацієнтку, яка без ускладнень народила двох дітей, а після третіх пологів захотіла вбити себе. Після лікування, вона без проблем стала матір'ю вчетверте. Серед інших причин розвитку психозів: гормональна перебудова органiзму, хронiчне безсоння i соматичні захворювання. Інакше кажучи, на тлі хвороб тіла може розвинутися душевна недуга.

Як рідним уберегти майбутню матір?

— Треба добре підготуватися до пологів, а потiм приділяти увагу не лише немовлята, а й жінці. Оточити її любов'ю, давати фізичну і моральну підтримку. Стежити за режимом відпочинку.

Що штовхає матір на вбивство своєї дитини?

— Жінки іноді намагаються завдати шкоди дитині або собі в стані марення. Під впливом галюцинацій одна моя пацієнтка намагалася втопити дитину в діжці з водою, а вже через два дні була приголомшена та шокована цим учинком.

Зараз ви читаєте новину «До післяпологових психозiв призводить безсоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути