вівторок, 20 березня 2012 06:30

Хропуни не дихають п'ять годин за ніч

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Пацієнтці столичної приватної клініки одягають спеціальну маску, яка під час сну безперервно постачатиме кисень. Так лікують порушення дихання у хропунів
Пацієнтці столичної приватної клініки одягають спеціальну маску, яка під час сну безперервно постачатиме кисень. Так лікують порушення дихання у хропунів

— Дружина почала скаржитися, що спати зі мною не може. Сильно хроплю. Будила щопівгодини, штовхала. Потім перейшла спати в іншу кімнату, чує моє хропіння звідти, — розповідає киянин Володимир Щавель, 41 рік. — Став часто прокидатися від сильного серцебиття.

Хропить половина дорослого населення, каже 47-річний Юрій Погорецький, президент Української асоціації медицини сну. Він доцент кафедри кардіології та функціональної діагностики в Інституті кардіології ім. Стражеско.

— Дихають із паузами. Хропить, потім глотка закрилася, і тиша, ледве  рухається живіт, грудна клітка. Рот відкривається, але дихання немає. Паузи спочатку по 30 секунд, потім 40. Далі — півтори хвилини, під ранок — 2. В цей момент тиск піднімається до 220, бо мозку не вистачає кисню. Його норма в крові — 96-98 відсотків. Під ранок може бути — 30. Якщо помножити 40 секунд паузи на 400 зупинок за ніч, виходить до 5 годин відсутності дихання. У результаті — інсульт, інфаркт уві сні.

Організм до 400 разів за ніч намагається врятуватися. Йде викид адреналіну, тиск піднімається, з'являється небезпечна для життя аритмія.

— Цукор та холестерин ростуть, неврологія збільшується. Удень людина психована, загнана, депресивна. Це вже проблеми психіатрії.

Люди, що хроплять, можуть 5-10 разів за ніч бігати в туалет. Чоловіки думають, що це аденома. Звертаються до уролога.

— При високому артеріальному тиску вмикається захисний механізм, спрацьовує гормональна система та скидається зайва вага, тому людина бігає позбавлятися рідини.

У хропунів через порушення сну не виробляється мелатонін, який відповідає за обмін вуглеводів. Вдень хворі набирають вагу.

— Починається жор, тому всі хропуни вночі ходять до холодильника. Щоб виспатися, деякі пацієнти доходять до алкоголізму, пробують снодійне, психотропи, наркотики.

Через кисневе голодування під час сну трапляються мікроінсульти, погіршуються пам'ять та зір, знижуються імунітет і потенція. З'являються  недуги щитовидної залози, підшлункової, нирок, печінки. На фоні безсоння проявляються псоріаз, кровотечі, запори, серцева недостатність.

 

М'язи глотки тренують гарчанням

— Якщо буде повноцінний сон, то людина повернеться до норми, — каже Юрій Погорецький. — Лягайте спати о 22.00, вставайте о шостій ранку, провітрюйте кімнату. Не їжте на ніч.

Застерігає не сваритися, щоб сон був міцний. Звечора корисно займатися сексом. Помічні контрастний душ, тепла ванна, самомасаж обличчя. Ноги можна помочити холодною та гарячою водою. Радить займатися йогою, погарчати в позі лева — так тренуються м'язи глотки.

 

Зараз ви читаєте новину «Хропуни не дихають п'ять годин за ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути