Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2012 16:33

Депресію лікують горосходженням і трудотерапією
6

Фото: фото надане Марією БРАГОЮ

70-річна Марія Брага з Рівного навчилася самотужки лікувати погіршення загального стану організму. Коли пенсіонерка відчуває пригнічення, нудьгу та кволість, вона бере рюкзак і вирушає в похід у гори.

"Кілька років тому в мене була дуже глибока депресія. Я відчувала тривогу, безсоння, у мене боліло все тіло. Крутили ноги, щемило серце, опускалися руки, навіть прогіршився зір. Не полишали простудні захворювання. Звичайно, як усі спершу звернулася до лікарів. Вони повиписували мені стільки рецептів, що аби всі ці ліки купила, то на прожиття з пенсії залишилося б 100 грн", - згадує Марія Брага.

Пенсіонерка знайшла в собі сили самостійно побороти депресію. Допомогло їй улюблене захоплення – горосходження. За роки занять гірським туризмом Марія Брага неодноразово ходила в гори Кавказу, Паміру, Алтаю, Криму і Карпат.

"Завжди коли одягаю на плечі рюкзак, то почуваюся людиною й мені стає легше. Під час депресії, зрозуміла, що мені терміново потрібно сходити в гори. Вибрати складний маршрут, щоб витіснити з себе всі недуги. І я поїхала на Кавказ, а потім в Карпати. Неповірите, але я відчула, що природа дає гормони щастя. В мене вдома страшно болять руки, ноги, пальці, голова, скаче тиск. Тоді одягаю рюкзак і йду в гори. Мені тяжко один, другий день, а на третій – вже щаслива! Додому приїжджаю з походу, то наче на крилах літаю. Депресію мов би корова язиком злизала", - розповідає пенсіонерка.

Вийшовши на пенсію Марія Брага самотужки піднялася на східну, а наступного разу на складнішу для сходження західну вершину Ельбрусу. Вона, як і її кумир, відомий альпініст Райнхольд Месснер, який самотужки піднявся на всі восьмитисячні вершини, в гори теж ходить сама.

"Гори не можна підкорити. Підкорити можна тільки себе, позбутися пригнічення, нудьги та кволості. Зробити себе сильнішим. Під час одного горосходження написала такі римовані рядки: Від зухвальства мене Господь Бог застеріг, Він на віки сказав пам'ятати слова, Не підкориш цих гір доки будеш жива", - каже Марія Брага.

Психологи позитивно оцінюють досвід пенсіонерки. Кажуть, що фізичні навантаження і фізична праця досить ефективні в подоланні депресії. Через позитивний стрес тіло очищається й відбувається енергетичний підйом.

"Під час горосходження, або інших великих фізичних навантажень, усі ресурси людського організму мобілізуються. Можна сказати, що спрацьовує інстинкт виживання. За цих умов активність, енергійність витісняють емоційний застій, який виник під час депресії. Людина радіє простим речам – квітам, сонцю. Вона відчуває, що досягла перемоги над собою, змогла подолати важкий маршрут, піднятися на вершину. Зрештою, подібного можна досягти й завдяки трудотерапії", - пояснює Інга Дрозд, психолог Рівненської центральної міської лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Депресію лікують горосходженням і трудотерапією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути