Ексклюзиви
пʼятниця, 23 липня 2010 08:06

"Нечистоти несло по самі двері легкових машин"

Автор: фото: Лариса КОЖУШКО
  Потік нечистот тече вулицею Пролетарською у райцентрі Звенигородка на Черкащині. Дірку в каналізаційній трубі комунальники заварили. Але вона знову прорвала
Потік нечистот тече вулицею Пролетарською у райцентрі Звенигородка на Черкащині. Дірку в каналізаційній трубі комунальники заварили. Але вона знову прорвала

Із вул. Пролетарської в райцентрі Звенигородка на Черкащині до річки Гнилий Тікич тече потік нечистот. До смороду вже звикли жителі вулиці та місцеві правоохоронці. Райвідділ міліції розташований в епіцентрі пошкодження каналізаційної труби.

— У кінці червня як прорвало, то вдарило фонтаном, висотою з півтора метра, — розповідає черговий райвідділу, прізвища не називає. — Тут страшне, що робилося. Воду несло по самі дверцята легкових машин. Вонь така, що ми в кабінетах вікна закривали. А надворі духота, кондиціонерів нема. Дзвонимо у водоканал, аби щось зробили. Вони приїхали, залатали. А ввечері труба знов прорвала. Тече й досі, у річку.

Директор Звенигородського комунального підприємства водопостачання та водовідведення 57-річний Микола Кисленко показує шматок залізної трубки. Вона з усіх боків поїдена іржею.

— Отака примірно труба лежить у землі по вулиці Пролетарській, — пояснює Микола Сергійович. — Заварили з горем пополам, а воно шукає слабинку і рве знову, в іншому місці. На кожен такий ремонт треба тисячу гривень. Тій трубі вже років 30. Тоді не проклали поряд з основною запасну. Тепер при аварії мусимо скидати нечистоти в річку.

У Звенигородці немає каналізаційного колектора. У радянські часи його звели у сусідньому Ватутіному. 2007-го в місті почали будувати свій.

Якщо кожен рік міняти по 500 метрів труб, на це піде 10 років

— Пішло з півмільйона гривень, — пригадує директор водоканалу. — А потім фінансування припинили. Кажуть, є справи важливіші. І так бувало не раз. Я вже 30 років працюю на цій посаді. Такого безладу, як зараз, не пригадую.

Після засідання спеціальної комісії з резервного фонду Кабінету Міністрів на ремонт каналізації на вул. Пролетарській мають виділити 290 тис. грн. Місцевий бюджет надасть ще 250 тис. Ремонт мають почати в липні.

— Залізну трубу замінять пластиковою, за євростандартом, — каже Микола Кисленко. — Її не завариш, а досвіду роботи з євросантехнікою в нас бракує. Гарантія від будівельної організації з Черкас — один рік. А там — як хочеш.

Довжина каналізаційного колектора у Звенигородці — понад 5 км. Вул. Пролетарська в цій мережі займає 500 м.

— Якщо кожен рік міняти по 500 метрів каналізаційних труб, — зауважує Микола Сергійович, — то на це піде 10 років.

Зараз ви читаєте новину «"Нечистоти несло по самі двері легкових машин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути