вівторок, 11 серпня 2009 17:20

На секонд-хенді заробляють 8 тисяч гривень на місяць

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Китаєць Хо Пен Сян тримає ресторан 'Восток' на столичній вулиці Набережно-Хрещатицькій. П'ятничного вечора разом із офіціанткою Тетяною зустрічає відвідувачів
Китаєць Хо Пен Сян тримає ресторан 'Восток' на столичній вулиці Набережно-Хрещатицькій. П'ятничного вечора разом із офіціанткою Тетяною зустрічає відвідувачів

Міністерство торгівлі Китаю не радить своїм громадянам їхати до України та низки країн Центральної Європи.

"У зв"язку з незадовільними умовами роботи, частими затримками зарплати, а також враховуючи культурні відмінності права китайських працівників у цих країнах порушуються", — таке повідомлення виставив інтернет-сайт міністерства після того, як кількасот китайських будівельників мітингували під посольством своєї країни в Румунії. Тамтешня будівельна компанія затримала їм зарплату на кілька місяців.

Китаєць Лін Чжунь, 31 рік, приїхав до Києва 2008-го. Нелегально влаштувався на новобудову. На батьківщині, в китайській провінції Чанчунь, він із батьком і трьома братами вирощував льон.

— Він не давав ніякого доходу, — розказує Лін ламаною російською. — Через конкуренцію ціни в Китаї весь час падають. Ми бідували. А щоб вирощувати іншу культуру, треба стартовий капітал на насіння, добрива. Родина харчувалася дешевими крупами й борошном. Їх держава роздає бідним у спеціальних магазинах.

Родичі дістали Чжуню запрошення з України. Так він отримав візу. Працює на реконструкції складів у селі Чайка, під Києвом. Підприємець платить Чжуню та ще чотирьом працівникам-китайцям по 5–6 тис. грн.

— Китайців добре беруть на роботу, бо вони працюють не гірше за українців, зате п"ють менше, — каже Чжунь.

Українські роботодавці часто обманюють працівників-нелегалів. Можуть не заплатити. Ліна Чжуня в Україні "кидали" двічі, не заплатили за два місяці роботи.

— Але в Китаї гірше, — каже Лін. — Недавно робітники з провінції Цзилінь дізналися, що директор їхнього заводу отримував 250 тисяч юанів на місяць. Це приблизно 280 тисяч гривень. Тоді як рядові працівники — по 200 юанів. Майже 225 гривень. Директора забили насмерть.

Більшість китайців мріють про таке життя, як мають українці

Студентка Києво-Могилянської академії Лі Ї Хун, 20 років, упевнена: в Україні можна заробляти більше і жити краще, ніж у Китаї. Більшість китайців мріють про таке життя, як мають українці.

— Мій родич переїхав до Пекіна з провінції, — розповідає "ГПУ" українською. — Продає на вулиці овочі. Заробляє 340 юанів на місяць. Це 381 гривня.

Студентка переїхала до України з батьками. Вони торгують секонд-хендом біля столичного метро Святошин. Заробляють близько 8 тис. грн на місяць.

— Батьки без освіти, працювали на фарфоровому заводі. Заробітків сім"ї не вистачало. А в Україні, як захочеш, завжди заробиш.

Лі порівнює ціни в обох країнах:

— Побутова техніка китайського виробництва в Китаї значно дорожча, ніж в Україні. Щодо харчів, одягу — ціни майже однакові. Стандартна страва — маньфань — це звичайний рис. Чашка обійдеться в юань. За 2 юані, це 2,5 гривні, можна купити порцію млинців. Найдорожче у великих містах — житло. Приміром, у Пекіні за однокімнатну квартиру треба платити до 3 тисяч гривень. Тому багато людей винаймають кімнату втрьох-учотирьох.

39-річний Хо Пен Сян перебрався в Україну 1995-го. І повертатися не збирається. Із китайськими родичами щодня спілкується телефоном. Тримає тут ресторан "Восток" на столичній вул. Набережно-Хрещатицькій.

— Мы сделали акцента на китайская традисии. Потому клиенты пошол к нам. Тогда это было что-то такое, новшеством, — ламаною російською розказує про свій заклад. — Починав бізнес на позичені в партнерів-українців гроші. Тут набагато легше вести бізнес. Немає такої конкуренції, як у Китаї. У лютому наш ресторан втратив 40 відсотків клієнтів. Але з березня завсідники почати повертатися. Є й нові.

Обід у "Востоці" в середньому коштує 200 грн. Часто увечері немає вільних місць, каже Хо Пен Сян.

Із майбутньою дружиною, українкою Оксаною, зустрівся в Китаї. Хо викладав в університеті міста Ухань. Говорить, що в Україну перебрався за покликом кохання. У сім"ї двоє дітей.

— Українці складають гроші "на чорний день", — продовжує ресторатор. — А всі мої рідні, китайці заробітки вкладають у власний бізнес. Гроші мають працювати.

Як викладач Хо Пен Сян отримував 1995 року $30. Нині його колеги мають $250–300. Держслужбовцям платять більше. Робітникам без освіти — $150.

Зараз ви читаєте новину «На секонд-хенді заробляють 8 тисяч гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути