Ексклюзиви
середа, 25 січня 2012 15:52

Вінниччина лишилась без хірургів, не вистачає сімейних лікарів

Вінниччина лишилась без хірургів, не вистачає сімейних лікарів

Начальник управління охорони здоров'я і курортів Вінницької облдержадміністрації Лідія Діденко на прес-конференції розповіла, як сприймають медичну реформу в області самі лікарі.

"Промоніторили думку медичних працівників. Виявилось, що серед позитивів називають здорову конкуренцію, ефективне використання коштів та пошук нового. Серед негативів - недостатність поінформованості та законодавчої бази. Але інформації вдосталь, потрібно тільки прочитати. Закони ще чітко не прописані, тому що це пілотний проект реформи. На нашому досвіді вони й будуть створюватись", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі в середньому отримують 1300 грн, а вчителі - 2300

Згідно опитування, медики бояться погіршення ситуації в медичних закладах.

"Це більше стосується працівників зі стажем, які звикли працювати по "накатаній доріжці". Їм важко перебудуватися. Застарілі стереотипи примушують їх одразу направляти до вузького спеціаліста. Хоча деякі хвороби можуть лікувати й самі сімейні лікарі. Якщо пацієнти одразу приходять до спеціалістів, ми їх приймаємо, але говоримо, що спочатку потрібно звертатись до сімейного лікаря", - зазначила Діденко.

Скаржаться лікарі й на недостатність кваліфікованих кадрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі просять інформувати їх про пологи в домашніх умовах

"Це правда, особливо в сільській місцевості. Два райони в області залишились без хірургів. У багатьох медичних центрах не вистачає інших спеціалістів. Зараз започатковуємо проект, щоб студенти в нашому медуніверситеті навчались за рахунок райрад. І повертались працювати у свої села. Просимо заохочувати лікарів житлом, іншими пільгами, але не всі райради погоджуються на такі умови. Тут грає роль і зарплата медиків. Але тут від нас нічого не залежить. Усе, що від нас залежить, ми зробили. Наприклад, перед реорганізацією медичної галузі відремонтували всі сільські амбулаторії. Приєднали фельдшерів до корпоративного мобільного зв'язку, тому що до деяких і додзвонитись було неможливо. Багатьом закупили медичні автомобілі", - продовжила.

Серед найбільших мінусів Лідія Діденко називає спекуляції на медичній реформі. За її словами, будь-які проблеми в галузі сприймають як негативний результат реформи.

Зараз ви читаєте новину «Вінниччина лишилась без хірургів, не вистачає сімейних лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути