субота, 11 травня 2019 20:23

Відновлення Київського патріархату означає розкол у Помісній церкві України

Відновлення Київського патріархату означає розкол у Помісній церкві України
Юрій Чорноморець: патріарх Філарет поруч із власним раціоналізмом майстра бігу на далекі дистанції є прикладом вкрай пристрасної, ірраціональної людини. Фото: Уніан

Будь-які кроки щодо відновлення УПЦ КП похоронять авторитет ПЦУ, авторитет України та авторитет української влади - як тої, що уходить, так і тої, що приходить. Це подарунок для Росії, як би ми здали Україну по Дніпру.

Про це в Фейсбуці пише релігієзнавець Юрій Чорноморець.

"На кандидатурі митрополита Епіфанія настоював патріарх Філарет та більшість єпископів УПЦ КП. Не розумію, чому Філарет образився. У цілому, збирати Помісний собор можна і треба, архієрейський собор можна і треба, але не тишком-нишком, а за рішенням синоду. Спроба спиратися на архієреїв, яких же сам і відтісняв від керівництва Церквою - річ ірраціональна. Цілком ясно, що Епіфаній - це колегіальний стиль керівництва", - вважає експерт.

На його думку, найкраще б було, якби Філарет повторив подвиг Любомира Гузара та відкрив можливості для визнання свого дітища - ПЦУ і об'єднання довкола неї ширшого числа громад.

"Це було б раціональне завершення його кар'єри. Уявлення себе єпископом мікроюрисдикції - це взагалі ганьба і завершення життя розкольником. Можу сказати як живий свідок - патріарх Філарет поруч із власним раціоналізмом майстра бігу на далекі дистанції є прикладом вкрай пристрасної ірраціональної людини.

Використання бланків УПЦ КП, незняття з реєстрації патріархії як релігійного центру - це речі, які нічого не значать. Рішення про ліквідацію Київського патріархату як релігійного об'єднання, перереєстрації усіх складових як частин новоствореної церкви було прийнято на помісному соборі 15 грудня у Софії. Аналогічне рішення було прийнято і Автокефальною церквою", - пояснює Юрій Чорноморець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори сповільнили перехід громад до Православної церкви України

На даний момент не існує ні Київського патріархату, ні Автокефальної церкви, є лише Помісна церква України, наголошує релігієзнавець.

"Після Собору створили нову Церкву, вибрали її керівництво, затвердили статут, і новий предстоятель отримав Томос. У цих умовах відновлення УПЦ КП через будь-яке рішення патріарха Філарета буде означати розкол у ПЦУ.

Усі ці рухи дискредитують православ'я. Але поки що Філарета у його намаганні відновити УПЦ КП підтримав один архієрей. Так що будемо мати надію на братнє вирішення усіх пристрастей і на збереження гідності як православ'я, так і України, як архієреїв, так і вірних", - додає він.

Київський патріархат усе ще існує. Так вважає колишній його очільник Філарет. Він збирає архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення КП, який би волів сам очолити, передає ТСН.

Зараз ви читаєте новину «Відновлення Київського патріархату означає розкол у Помісній церкві України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути