субота, 27 квітня 2019 16:34

Вибори сповільнили перехід громад до Православної церкви України

Вибори сповільнили перехід громад до Православної церкви України
Вибори сповільнили перехід громад до Православної церкви України. Фото: Капитал

Перед другим туром президентських виборів в Україні сповільнився процес переходу релігійних громад у Православну церкву України.

Про це розповів предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет, передає Радіо свобода.

"Це дійсно так. Бо думали, що буде президентом людина, яка не буде підтримувати оцей процес об'єднання українського православ'я. Зеленський заявив, що він не буде втручатися у церковні справи. І це добре. Але якщо він не буде втручатися, то народ сам обере українську церкву", – зазначив Філарет.

Водночас предстоятель наголосив, що за чотири місяці після отримання томосу про автокефалію до Православної церкви України перейшло понад 500 парафій Московського патріархату.

"І цей процес буде продовжуватися", – підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 500 церковних громад перейшли до ПЦУ

Також Філарет вкотре спростував інформацію про "захоплення храмів", а також нагадав, що перехід релігійних громад з однієї церкви в іншу в Україні регулює закон.

"Якщо більшість парафіян, а парафіянами вважаються ті, які живуть в даній парафії, тобто в даному селі, або, якщо в містах, відвідують даний храм, то храм при виборі центру належить більшості. Новинський і не тільки Новинський, Москва і Московський патріархат в Україні на весь світ трублять, що ось "захоплюють" їх. Ніякого захоплення немає, тому що, УПЦ КП, не зацікавлені, щоб в нашу церкву входили люди через застосування сили. Нам треба, щоб вони увійшли добровільно в українську церкву, а не силою. І тому ми відкидаємо насильне навернення віруючих Московського патріархату у Київський патріархат", – зазначив патріарх.

У Чернівецькій області збори церковної громади завершилися бійкою між двома священиками. Інцидент стався в селі Бережонка Вижницького району, під час зборів парафії церкви Святого Апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

Зараз ви читаєте новину «Вибори сповільнили перехід громад до Православної церкви України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути