Ексклюзиви
вівторок, 05 жовтня 2010 11:07

Від Севастополя можуть залишитися тільки уламки через кладовище вибухівки

Від Севастополя можуть залишитися тільки уламки через кладовище вибухівки

В Інкерманських шахтах під Севастополем з часів Великої Вітчизняної війни припадають пилом сотні тисяч боєприпасів. Це кладовище вибухівки будь-якої миті може стерти місто-герой з лиця землі.

"Це одне з найнебезпечніших місць на планеті! Більше в жодній країні світу не займаються пошуками снарядів, "похованих" в катакомбах", - зазначив Олександр Тихонов, заступник директора з технічних питань державного підприємства "Кримспецсервіс", що виконує підземні роботи.

Робітники в бронежилетах відкопують протипіхотні міни, артснаряди, гранати, бомби. Всі ці різнокаліберні боєприпаси вони вкладають у штабелі. Трудяться тут в основному колишні сапери, які пройшли ще й спецкурси, пише "Комсомольська правда в Україні".

"Робота у нас дуже важка, за зміну бригада з 25 осіб має винести близько семи тонн ґрунту. Серед усіх цих каменів лежать мільйони снарядів, що не вибухнули. Буває так, що цілий день копаєш, а знайти вдається тільки кілька патронів. Але іноді бригада піднімає кілька сотень бомб за зміну. Все це добро доводиться волочити буквально на горбі. У минулому році викопали величезну авіабомбу вагою 500 кілограмів. Такі виготовлялися для знищення цілих заводів. Щоб її дістати, з шахти довелося вибрати більше 150 тонн скельної породи, що лежала навколо боєприпасів", - розповів Тихонов.

За словами начальника аварійно-рятувальної частини спеціального призначення ГУ МНС України в Севастополі майора Олега Піскорського, роботи у шахтах буде ще років на 50.

"Весь цей арсенал в глибині скелі може вибухнути, це буде катастрофа! Потужність вибуху можна буде порівняти з силою ядерного удару. А від Севастополя і найближчих сіл залишаться тільки уламки", - застеріг він.

Зараз ви читаєте новину «Від Севастополя можуть залишитися тільки уламки через кладовище вибухівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути