четвер, 12 серпня 2010 07:53

Школярі витягли зі ставка бойові снаряди

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  Рятувальник Микола Швидкий передає начальнику групи піротехніків Сергієві Бойку снаряд, який витяг зі ставка в селі Оляниця Тростянецького району Вінниччини
Рятувальник Микола Швидкий передає начальнику групи піротехніків Сергієві Бойку снаряд, який витяг зі ставка в селі Оляниця Тростянецького району Вінниччини

Чотири артилерійські снаряди часів Другої світової витягли троє школярів зі ставка села Оляниця Тростянецького району Вінниччини. Набої були за кілька метрів від берега у місці, де зазвичай купаються діти.

Ставок розташований у центрі села, поряд із дорогою. Берег обабіч греблі викладений плитами, які заходять під воду. Саме під ними 4 серпня знайшли вибухівку 14-річні Дем"ян Ткачук і Микола Чорнокозинський та Руслан Попеску, 16 років.

— Обично ми купаємось і ловимо руками рибу під плитами, — розповідає Руслан. — Я знайшов два снаряди. Хлопці по одному достали. Не знали, що то, поки дорослі не розказали.

До водойми викликали рятувальників. Вони знайшли ще три снаряди, один із яких особливо небезпечний: половина корпуса відбита, вибухівка ціла.

— На снарядах видно маркування, вони 1939 року виробництва, — розповідає 52-річний Ігор Баштанюк, начальник Тростянецького райвідділення Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Вони у повній бойовій готовності.

Снаряди залишили на березі. Дільничний Олександр Гнатенко цілу ніч їх охороняв. Чекав, доки з Вінниці приїдуть вибухотехніки. Підірвали набої за селом.

— Мені здається, ті снаряди хтось підкинув, — міркує сільський голова Оляниці 45-річний Володимир Чернюк. — Бо 15 років тому ставок чистили, знімали 1,5 метра намулу, нічого не знаходили. Та й у війну в селі не було боїв.

Зараз ви читаєте новину «Школярі витягли зі ставка бойові снаряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути