четвер, 26 серпня 2010 01:40

Микола Середюк із 15 років розбирає міни

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Сапер-самоучка Микола Середюк із селища Смига Дубенського району на Рівненщині тримає в руках товкач для ступи. Його зробив з артилерійського снаряда. Вага інструмента 30 кілограмів
Сапер-самоучка Микола Середюк із селища Смига Дубенського району на Рівненщині тримає в руках товкач для ступи. Його зробив з артилерійського снаряда. Вага інструмента 30 кілограмів

Швець 47-річний Микола Середюк із селища Смига Дубенського району на Рівненщині 32 роки знаходить і розбирає міни та воєнні артснаряди. У селищі йому дали прізвисько Коля-мінер.

— Що знову міліція на мене справу завела? — Микола Володимирович із недовірою зустрічає на заваленому інструментами та іржавими залізяками подвір"ї.

Навпроти хати — цегляна новобудова. У ній господар планує відкрити майстерню з ремонту взуття. Худобу і птицю не тримає.

— Першу 100-кілограмову авіабомбу я розібрав у 15 років, — згадує. — Вибухівку знайшли робітники в кар"єрі неподалік села, і я виїхав по неї з двома друзями. Пхали бомбу на руках, потім повантажили на велосипед і сховали на пагорбі. Я взяв молотка і кусачки — треба було викрутити боєголовку. Спершу страшно було, але притерпівся. Стукну кувалдою — хлопці в кущі тікають і вуха затуляють руками. А я стою і думаю, як краще запал витягти.

Згадує, як видобув із бомби 4 кг толу. Зсипав вибухівку в мішок і потім два тижні робив із неї самопали.

— Мода така серед хлопців була, — пояснює. — Я робив заклепанці — клав вибухівку в кусок труби, заліплював гумою і кидав у вогонь. Голосно бабахне — а нам і щастя! Випадково підпалив літню кухню — півсела на пожежу прибігло.

За кілька років Микола на практиці навчився розбирати боєприпаси. Професійної освіти не має. Після школи вивчився в Кременецькому ПТУ на столяра.

— Будь-які гранати, фугаси і міни можу розібрати і знешкодити. Хіба балістичних ракет ніколи не бачив. Не люблю вихвалятися, але жоден терорист ще не придумав такого пристрою, який би я не міг знешкодити. Хоч ніякої технічної літератури про боєприпаси не читав. Навіть марки жодної не знаю. Опишіть мені детонатор чи форму снаряду — скажу як і чим треба знешкодити.

Запитую, чи були травми від боєприпасів.

— А ви на мої руки погляньте, — показує долоні у шрамах. — Вісім разів був на волосину від смерті. Колись фугас у руках розірвався, ліве око пошкодив.

Боєприпаси знаходить металошукачем і знешкоджує на закинутому військовому полігоні "Буща" за селищем. Дубенські еменесники називають цю ділянку найнебезпечнішою в області.

— Не люблю міни часів Першої світової. Вони не розкручуються. Найбільше мене цікавлять радянські та німецькі снаряди. У німців матеріал дорожчий — багато алюмінію. Радянські міни найнебезпечніші. У них інерційний механізм.

Дружина Сердюка 43-річна Галина працює на залізниці.

— Жінка мене не картає. Тільки просить, щоб вибухівки не приносив на подвір"я. Односельчани мене захищають. Бояться, що міліціонери заберуть за самовільне знешкодження боєприпасів. У міліції думають, що я навмисне вибухівку по селу ховаю. Кілька років тому показав їм два снаряди, а вони мене у відділок забрали.

Виховує двох синів. Павло, 18 років, служить в армії, а 12-річний Володимир — школяр.

— Шкодую, що нема кому свої знання передати. Синам бомби не цікаві — і слава Богу. Хотів би навчити професійних саперів. Торік у Севастополі авіабомбу з тонною тротилу знайшли і людей відселяли. Я би ту вибухівку за кілька годин знешкодив.

— Скільки він нам людей порятував! — говорить сусідка Сердюка 63-річна Галина Трофимук. — 40 років тому в селищі підірвалися на снаряді троє хлопців. А тепер тихо. Якщо бачимо в землі гранату чи щось таке — одразу біжимо до Колі.

Зараз ви читаєте новину «Микола Середюк із 15 років розбирає міни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути