середа, 15 жовтня 2008 08:32

В Україні почалася золота лихоманка

За інформацією фінустанов, об"єми продажів жовтого металу буквально злетіли у декілька разів. Підвищений інтерес до золота, пояснюють банкіри, спровокований зниженням довіри до депозитів, а також небажанням громадян інвестувати в акції. Вони останнім часом знецінюються. Дані Держкомстату підтверджують: імпорт золота в нашу країну помітно збільшився. З початку цього року митниця пропустила 18 тонн дорогоцінного металу загальною вартістю понад півмільярда доларів. Торік об"єми офіційного імпорту були у 4 рази менші.

За словами банківських фахівців, у літній період банківське золото не користувалося популярністю в українців. Проте вже восени попит на дорогоцінний метал різко зріс.

Про збільшення попиту на золото свідчить і статистика: за першу половину 2008 року Україна імпортувала 18,5 тонни золота. Цей показник практично у 4 рази більший аналогічного показника за весь минулий рік. При цьому, за інформацією Держкомстату, головними постачальниками золота для України є швейцарські компанії. За 7 місяців цього року вони продали українським банкам понад 14 тонн золота загальною вартістю 418 мільйонів доларів.

У той же час банківське золото може опинитися у дефіциті. "У деяких банках за кордоном були заморожені кошти, які йшли як плата за метал. Тому багато банків просто відмовилися завозити золото", — каже провідний консультант Української біржі дорогоцінних металів Сергій Ніколаєнко, пише "Дело".

У зв"язку з цим, за словами Ніколаєнка, запаси золота, що залишилися, розпродаються за завищеними цінами. Крім того, свій тиск на вартість золота чинив зростаючий курс долар/гривня. "У доларовому еквіваленті ціна залишилася майже на тому ж рівні. Але у гривневому вона зросла зі 120 до 152 тисяч гривень за тонну за рахунок того, що долар піднявся у ціні", — каже Ніколаєнко.

Зараз ви читаєте новину «В Україні почалася золота лихоманка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути