четвер, 22 листопада 2007 13:30

Учені виявили ген, який перешкоджає виникненню раку

Учені виявили ген, який перешкоджає виникненню раку
 Британські та і італійські учені виявили ген, що визначає ризик розвитку раку. Носії двох варіантів цього гена рідше хворіють на онкологічні захворювання.

Учені з британського Інституту здоров"я дитини та італійського Університету Модени і Реджіо Емілії вивчали варіанти гена B-MYB у пацієнтів з онкологічними захворюваннями і здорових людей. У дослідженні було включено 400 пацієнтів з раком товстої кишки, нейробластомою (пухлиною мозку) або хронічним мієлолейкозом (раком крові).

Ген B-MYB є чинником транскрипції, тобто служить для контролю активності інших генів, і бере участь у регуляції механізму зростання і розвитку клітин. Раніші дослідження показали, що його активність підвищується при різних видах раку, проте прямих доказів того, що цей ген є причинним фактором  виникнення раку, у даний час не існує.

Дослідники встановили, що два варіанти гена B-MYB зустрічалися у здорових людей удвічі частіше, ніж у онкологічних пацієнтів.

"Це може означати, що нам вдалося виявити ключового "гравця" у взаємодії генів при ракових захворюваннях", - повідомив керівник дослідження Артуро Сала. "Люди, що є носіями цих варіантів гена, насправді можуть бути захищені від раку", - додав він.

За даними учених, поширеність "антиракових" варіантів гена B-MYB варіює в різних етнічних групах: зокрема, їх носіями є 40% італійців, 50% вихідців з Африки і всього 10% білих американців, повідомляє журнал Oncogene.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили ген, який перешкоджає виникненню раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути