Ексклюзиви
неділя, 23 вересня 2012 16:19

У Верховині триває ювілейний Міжнародний Гуцульський фестиваль
36

Фото: Фото: Олеся Цимбаліста

Із 21 по 23 вересня у Верховині проходить ХХ Міжнародний Гуцульський фестиваль, покликаний зібрати разом представників гуцульської громади України та закордоння.

Цьогоріч у рамках фестивалю відбулася науково-практична конференція, конкурсні мистецькі програми художніх колективів, виставка-ярмарок творів декоративно-прикладного мистецтва майстрів із різних куточків Гуцульщини.

У ці дні в гуцульськім містечку кипить життя. На свято завітало близько двох тисяч гостей. Складається враження, що кожен житель Верховини, від старого до наймолодшого, нині вдягнутий у традиційні гуцульські зодяганки - строкаті чоловічі жупани, яскраві жіночі хусточки та віночки, красиво вироблені шкіряні постоли і, звичайно ж, традиційна вишивка стрічається на кожнім кроці.

У суботу відбулася головна частина фестивальної програми, що розпочалася близько 11-ї години ранку з відкриття пам'ятного знаку "Гуцульська столиця" на центральній площі Верховини. На нім - напис, рядки Івана Франка: "Ось Жаб'є, Гуцульська столиця...".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Яремче розпочався Міжнародний гуцульський фестиваль

Далі свято проходило на Співочім полі та на центральній вулиці містечка. Привітати гуцульську спільноту приїхали народні депутати та представники обласної влади. Концертну програму представляли творчі колективи краю, у неділю серед них оберуть найкращих.

"Дуже щаслива, що потрапила на це свято, - ділиться враженнями 34-річна Мар'яна, вона приїхала з екскурсією, організованою тернопільською турагенцією спеціально на фестиваль. – У цих краях особлива атмосфера. Тому сприяють і гірські пейзажі, що бачим довкола, і завжди привітні люди, і можливість долучитися до самобутньої культури. Із таких мандрівок завжди привожу купу пам'ятних сувенірів собі та друзям. Переважно вироби з дерева, або вишивки. Ще тільки тут можна придбати справжні овечі сири. Люблю гуцульську кухню і троїстих музиків".

56-річний Іван Романюк із Красника привіз на ярмарок дев'ять власних різьблених картин вартістю від 200 до 1000 гривень. За дві години розпродав увесь свій товар. Туристи залюбки розкуповують сувенірну продукцію гуцульських майстрів - те, що зроблено власними руками і за унікальним дизайном, цінується особливо.

Гуцульщина – етнографічний регіон, що включає в себе вісім районів Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей України, простягається аж на територію сусідньої Румунії – район Марамуреш заселений переважно українцями.

Зараз ви читаєте новину «У Верховині триває ювілейний Міжнародний Гуцульський фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути