понеділок, 05 вересня 2011 14:34

У неділю на Закарпатті з'їли 8 тонн бринзи
11

Фото: Фото: Сніжана Русин

4 вересня в місті Рахів на Закарпатті проходив ХІІ фестиваль "Гуцульська бриндзя". Він зібрав рекордну кількість відвідувачів – 30 тисяч.

Фестиваль розпочався о пів на дванадцяту в центрі міста. Там формувалася колона із місцевих жителів. Люди, одягнені в народне вбрання, під звуки бубна, гуслів і трембіт піднімалися в урочище "Буркут" на околицю Рахова.

Там кожне село представляло свій стіл із гуцульськими стравами. Поруч 50 фермерів продавали сир. Кілограм продукту коштував від 50 до 60 гривень.

"Спробуйте мою бринзу, вона найсмачніша, бо чисто овеча. Я вас не обманюю. Не вірите? Тут немає ні краплі коров'ячого молока", - гукала покупцям пані Василина із Верховини Івано-Франківської області.

На столі лежать різновиди сиру: бринза – солений тертий сир, вурда – вторинний продукт із молочної сироватки і свіжого молока, буц – свіжий сир із овечого молока, копчений овечий сир. На підносах лежать "коники" - вироби зі свіжого сиру. Їх продають по 3-4 грн за штуку.

"Маю й пресовану бринзу. Вона може вам рік простояти в холодильнику", - пропонує свою продукцію Олена Оприш із села Біла Церква Тячівського району.

Пані Олена каже, овець із чоловіком розводять п'ять років: "Раніше їздили на заробітки в Росію. А як здоров'я ослабло, вирішили зайнятися вівчарством. Тримаємо 180 овець. За сезон виготовляємо півтори тисячі кілограмів бринзи. Крім того, варимо вурду. Продукцію продаю переважно на фестивалях".

На задньому столику стоять десять грудок пресованої бринзи.

"Тут є 50 кілограмів. Думаю продати все. Торік привезла на фестиваль лише 30 кіло, то все розійшлося, ще й мало було".

Поруч у наметах готують страви із бринзи, вурди й буца. Пропонують кулешу зі шкварками й бринзою, бутерброди із вурдою, вареники з бринзою, картопляники, гуслянку, бануш, риселованики.

"На Закарпатті я вперше, - розповіла Галина Малишева із Дніпропетровська. – Про фестиваль дізналася у нашому місцевому туристичному агентстві. Там вже три місяці рекламують цей тур. Назви сирів не запам'ятовую, плутаю, але все одно дуже подобається, смачно".

Посередині поля вівчарі запалили гуцульську ватру. На сцені амфітеатру до пізньої ночі тривав концерт. За день фестивалю фермери розпродали 8 тонн овечого сиру.

Зараз ви читаєте новину «У неділю на Закарпатті з'їли 8 тонн бринзи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути