субота, 09 лютого 2008 13:45

Туреччина скасовує заборону на носіння хіджабу в університетах

Турецький парламент в суботу розгляне поправки до конституції країни, які скасовують заборону на носіння хіджабу в університетах.

Ініціатори поправок - домінуючі в парламенті Партія справедливості і розвитку і Партія націоналістів - вважають, що заборона на носіння мусульманських хусток порушує права і свободи громадян і є причиною того, що багато дівчат відмовляються вступати до університетів.

У свою чергу прихильники світської держави - перш за все представники університетів і армії - говорять, що зняття заборони призведе до надмірного проникнення релігії в життя країни.

"Ми вважаємо, що це шкодить світському устрою, - сказав ректор Близькосхідного політехнічного університету в Анкарі Урал Акбулут. - Прийняти цей закон - нашкодити демократії".

Опозиція готується вийти на мітинги на захист світського суспільства.

В середу закон був прийнятий в першому читанні 401 голосом "за" при 110 голосах "проти".

Студенткам турецьких університетів заборонили носити хіджаб в 1997 році, після того, як зусиллями військових, що вважаються головними прихильниками і захисниками світської Туреччини, було зміщено уряд, який армія вважала дуже ісламістським.

Пропоновані поправки дозволяють носіння лише традиційних для Туреччини хусток. Чадра або паранджа, що повністю приховує обличчя, будуть, як і раніше, під забороною.

Прихильники поправок називають побоювання опозиції параноєю.

Враховуючи, що в Туреччині домінуюча релігія - іслам, приблизно дві третини жінок ходять з покритою головою. А результати опитувань громадської думки говорять про те, що ідея скасування заборони на носіння хіджаба користується підтримкою серед населення, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина скасовує заборону на носіння хіджабу в університетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути