Ексклюзиви
вівторок, 14 квітня 2009 15:32

Таїландська опозиція здалася поліції...але обіцяла повернутися

Таїландська опозиція здалася поліції...але обіцяла повернутися
Представники таїландської опозиції повністю покинули площу перед Будинком уряду в Бангкоку, яку вони окуповували 26 березня. Лідери опозиції заявили, що не хочуть кровопролиття, і у супроводі демонстрантів відправилися здаватися в штаб-квартиру столичної поліції.

Зараз територію перед Будинком уряду патрулюють приблизно 300 військовослужбовців. Сюди ж почали прибувати працівники муніципальних служб і прибиральна техніка. Демонстранти залишили на площі барикади, що складаються з металевих огорож, арматури, шин і дерев"яних ящиків. Тепер завали слід розібрати.

Демонстранти залишили на площі барикади

Лідери маніфестантів пояснили, що вирішили залишити територію Будинку уряду заради безпеки демонстрантів. При цьому вони не збираються закінчувати боротьбу за владу. "Ми повернемося і продовжимо нашу боротьбу за демократію", - пообіцяв один з активістів Віра Мусікапонг.

Вранці у вівторок повідомлялося, що у бік Будинку уряду, де поліція та військові оточили близько трьох тисяч маніфестантів, вирушили бронетранспортери. Звучали припущення, що незабаром почнеться силова операція з розгону демонстрантів. Опозиціонери у відповідь загрожували висадити балони з газом. У результаті ситуація вирішилася мирним шляхом.

Нагадаємо, що в неділю увечері до 30 тисяч демонстрантів в червоних сорочках окуповували два десятки важливих перехресть в Бангкоку. Вони вимагали відставки нинішнього уряду Абхісіта Ветчачіви. Маніфестанти виступили на підтримку колишнього прем"єр-міністра країни Таксіну Чінавата, який знаходиться у вигнанні, що втратив владу в 2006 році в результаті військового перевороту. В понеділок в ході безладів загинули дві людини і 83 отримали поранення, 27 постраждалі були госпіталізовані.

Окрім всього іншого, прихильники Чінавата в минулі вихідні зірвали проведення в Таїланді саміту Асоціації держав Південно-східної Азії (АСЕАН). Президентів та глав урядів країн регіону довелося евакуювати на гелікоптерах.

Прем"єр-міністр Таїланду Абхісіт Ветчачіва через складну ситуацію в країні відмінив запланований візит до Камбоджі. Ветчачіва повинен був зустрітися зі своїм камбоджійським колегою Хун Сіном та королем Камбоджі Нородомом Сіамоні, щоб обговорити прикордонний конфлікт навколо стародавнього індуїстського храму Преах Віхеар.

Зараз Ветчачіву, як відзначають таїландські ЗМІ, нарешті "вдалося дещо реабілітуватися за нерішучі дії" під час зриву саміту АСЕАН в Паттаї, коли прем"єр був вимушений відмінити всі зустрічі та рятуватися від розлючених демонстрантів. Позиції Ветчачіви зміцнилися ще і тому, що його повністю підтримала армія Таїланду.

Всі без виключення таїландські газети засудили дії прихильників Таксіну, назвавши опозиціонерів "терористами та головорізами". Колишній прем"єр у відповідь категорично заборонив допускати місцеву пресу для освітлення подій, що відбуваються в таборі демонстрантів, назвавши таїландських журналістів "упередженими та непрофесійними".


Ситуація в Бангкоку поступово нормалізується, місто практично повернулося до нормального життя. Напруженість допомогли знизити настанови влади, тиск з боку військових та настання Сонграна - таїландського Нового року.

За минулу ніч муніципальна влада встигла привести в порядок райони, що постраждали від дій маніфестантів, про битви нагадують лише декілька згорілих автобусів в центрі.

Зараз на вулицях повною мірою відновлений рух, знову багатолюдно, в центрі міста відкритий проїзд до визначних пам"яток. Туристи знову можуть відвідувати королівський палац і музеї. Гості королівства, як ні в чому не бувало, беруть участь у фестивалі Сонгран.

Експерти, проте, вважають, що говорити про закінчення кризи рано. Ситуація може знову повторитися через три дні, коли закінчаться вихідні.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Таїландська опозиція здалася поліції...але обіцяла повернутися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути