Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2009 08:33

Таїландські військові почали стріляти по демонстрантах

Автор: Фото Reuters
  Таїландські військові витісняють прихильника колишнього прем'єра Таксіна Чінавата. 12 квітня 2009
Таїландські військові витісняють прихильника колишнього прем'єра Таксіна Чінавата. 12 квітня 2009
У столиці Таїланду удосвіта військові почали розгін опозиційної акції протесту. У сутичках опозиційних демонстрантів і солдатів є постраждалі. Військові проводять арешти серед маніфестантів. Представник таїландської армії заявив по радіо, що солдати були "змушені відповісти вогнем" на стрілянину з боку прихильників опозиції. За його словами, військові спочатку стріляли в повітря, але потім були змушені відкрити "вогонь у відповідь".

Солдати витісняли маніфестантів, прихильників опального колишнього прем"єра Таксіна Чінавата, з головної вулиці міста. Сотні активістів опозиції, закидаючи військових камінням, відступали на бічні вулиці, прилеглі до головної магістралі. Потім почулися постріли.

Постраждали 68 людей, двоє - в критичному стані

В результаті сутичок постраждали щонайменше 68 осіб, двоє з них знаходяться в критичному стані, додали в медичній службі Бангкока.

Між тим, військовослужбовці армії Таїланду не стріляли по демонстрантах, а лише зробили попереджувальні постріли в повітря, внаслідок чого учасники акції протесту розбіглися по прилеглим вулицям.

Військова операція з розгону акції протесту в столиці Таїланду почалася близько шести ранку понеділка за місцевим часом (близько 02:00 за київським часом). Повідомлялося, що підрозділи таїландської армії загальною чисельністю в 400-500 осіб почали відтісняти демонстрантів з головної магістралі Бангкока, застосовуючи проти них, зокрема, сльозогінний газ. Протестуючі у відповідь спробували на автомобілі протаранити ряди військовослужбовців, а потім закидали їх "коктейлями Молотова".

В даний час військові зайняли близько 50 найважливіших пунктів столиці, включаючи автобусні парки та залізничні станції. Маніфестанти відступили з головних магістралей на прилеглі вулиці.

Нагадаємо, в суботу демонстранти перешкодили проведенню зустрічі глав МЗС трьох країн-учасників саміту АСЕАН в Паттаї.

Учасники мітингу опозиції блокували будівлю, в якій повинні були відбутися переговори глав МЗС Японії, Китаю та Південної Кореї. Міністр закордонних справ Японії Хірофумі Накасоне не зміг пройти в приміщення, і трибічну зустріч довелося відмінити.

Влада ввела в Бангкоку надзвичайний стан після того, як в неділю близько 50 демонстрантів прорвалися в будівлю МВС Таїланду. Міністрові вдалося покинути будівлю. Його автомобіль виїхав з воріт міністерства, коли натовп вже прорвався туди.

Акції протесту почалися в березні, коли уряд виділив 9 мільйонам низькооплачуваних тайських робочих допомогу у розмірі 2 тисяч батів (55 доларів) кожному з метою стимулювати економіку на тлі світової кризи. Опозиція назвала це "підкупом" і стверджує, що уряд отримав владу незаконно.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Таїландські військові почали стріляти по демонстрантах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути