четвер, 19 квітня 2012 14:22

Табачник запропонував школярам "Гаррі Поттера" замість "Маленького принца" та "Фауста"

Табачник запропонував школярам "Гаррі Поттера" замість "Маленького принца" та "Фауста"
Нова шкільна програма перевантажена художніми творами ФОТО: liveinternet.ru

З ініціативи Міносвіти України зі шкільної програми зникнуть "Маленький Принц" і "Фауст", а класиків літератури замінять письменники другого ешелону, повідомляють "Комментарии".

Півсотні київських вчителів направили відкритий лист на ім'я міністра освіти Дмитра Табачника, в якому висловили своє обурення новими навчальними планами для 5 - 9 класів.

У листі, оприлюдненому у вівторок, 18 квітня, зазначається, що запропонований для обговорення проект програми "категорично неприйнятний для введення у школі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Табачник закупив підручники за 647 гривень за штуку

Як розповіла "Комментариям" учитель-методист київської школи № 29 Катерина Баліна, нова програма перевантажена художніми творами, до того ж, з курсу з всесвітньої літератури практично зникли твори деяких класиків.

"Автори програми пропонують невеликі за розміром твори, але їх дуже багато. Програма заповнюється письменниками другого ешелону: ні "Маленького принца" Антуана де Сент-Екзюпері, ні Толстого, ні Достоєвського, ні "Фауста" Гете. Зате з'явилася "Балада про прокурений вагон" Олександра Кочеткова", - зазначила Баліна.

У програмі для п'ятого класу, після казок народів світу і "Пригод Тома Сойєра" Марка Твена, учням пропонують долучитися до поезії Марини Цвєтаєвої ("Книги в червоній палітурці"), а також творчості фантастів Рея Бредбері і Роберта Шеклі. "Чи знає 10-річна дитина, що таке, скажімо, "шлак", "метаморфоза" і, тим більше, "каталітична реакція" ("Запах думки" Р. Шеклі), в розрахунок не береться", - відзначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник вважає, що 647 грн. за підручник - обґрунтована ціна

Шестикласникам розкажуть про міфи і легенди (в 7-му класі їм доведеться повернутися до балад і билин, в тому числі, про Іллю Муромця) і познайомлять з Гаррі Поттером - в розділі "Ріст і стосунки зі світом".

Семикласникам пропонують прочитати "Тараса Бульбу" Миколи Гоголя, "Баладу про прокурений вагон" Олександра Кочеткова, а заодно познайомитися з творчістю Шолома-Алейхема ("Пісня пісень"), Габріеля Гарсіа Маркеса і Анни Гавальди (з якими багато хто знайомиться лише в студентські роки). А ось шекспірівських "Ромео і Джульєту" залишили на 8-й клас - поряд з вивченням священних книг людства на кшталт Біблії, Вед і Корану. Також восьмикласникам запропонують до прочитання "Чайку на ім'я Джонатан" Річарда Баха і "Чужу біль" Сергія Лук'яненка ("Нічна варта", мабуть, залишається на позакласне читання).

У 9 класі підростаюче покоління долучиться до творчості Шарля Бодлера, Володимира Маяковського, Михайла Булгакова ("Собаче серце") і Пауло Коельйо ("Алхімік"). Про "Божественну комедію" Данте школярам доведеться дізнаватися самостійно: творчість одного з основоположників літературної італійської мови представлено одним сонетом. Та ж доля спіткала і Гете - його "Фауст" з програми зник, а на заміну йому прийшла пара поезій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник закупив підручники Хорошковської, бо вони "найкращі"

Крім того, курс "Всесвітньої літератури" виявляється абсолютно неузгодженим з програмою паралельного курсу "Українська література", відзначають "Комментарии".

"Чому ми так цінуємо програму 2005 року? Тому що ця програма дійсно давала дітям навички грамотного читання творів, - пояснила вчитель-методист Катерина Баліна. - Її автори працювали окремо з кожною частиною курсу, вивіряючи всі міжпредметні зв'язки. І не тільки з програмою з українській літературі, а й з художньої культури, української мови, історії і навіть з біології з математикою. У контексті загального розвитку дитини кожен твір був на своєму місці".

Тому, упевнені вчителі, приймати нову навчальну програму не слід. Вони вважають, що в разі необхідності можна доопрацювати діючу програму 2005 року.

Нові навчальні плани для 5-9 класів були представлені Міністерством освіти наприкінці лютого 2012 року і повинні бути поетапно впроваджені з 2013/2014 навчального року (у п'ятому класі) по 2017/2018 (у дев'ятому).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Табачника пояснили, що підручники за 647 гривень - це ще дешево

Свою незгоду з запропонованими нововведеннями педагоги висловили ще на презентації програми в столичному Будинку вчителя 5 квітня, але на сайті МОН про це вважали за краще не розповсюджуватися, що ще більше розгнівало викладачів. У листі до Табачника вони висловили своє обурення як ходом обговорення програми, так і характером повідомлення про нього, що з'явився на сайті міністерства.

Нагадаємо, що 14 квітня Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту підписав ряд угод про видання шкільних підручників на загальну суму 39, 11 млн грн. Найдорожчою виявилася "Математика для загальноосвітніх навчальний закладів з навчання польською мовою". 1 клас. Один примірник цього підручника коштує 506 грн.

27 березня "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель" повідомили, що 19 березня Міносвіти уклало угоду про закупівлю підручників для 1-х класів на суму 61,13 млн грн. Найдорожчими виявилися підручники української мови для шкіл з навчанням польською мовою - 647 гривень за примірник. Автором цих підручників виявилася мати віце-прем'єра Валерія Хорошковського Ольга Хорошковська.

 

Зараз ви читаєте новину «Табачник запропонував школярам "Гаррі Поттера" замість "Маленького принца" та "Фауста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути