Ексклюзиви
середа, 26 червня 2024 15:20

Штрафи, стягнення майна та обмеження у праві керувати авто: що чекає на тих, хто не оновить дані

Штрафи, стягнення майна та обмеження у праві керувати авто: що чекає на тих, хто не оновить дані
За порушення правил військового обліку передбачений штраф від 17 тис. до 25,5 тис. грн. Фото: НБУ

За не оновлення військово-облікових даних заочно штрафуватимуть.

Можуть заблокувати рахунки і стягнути майно у примусовому порядку. Про це повідомила "Судово-юридична газета".

Штраф - від 17 тис. до 25,5 тис. грн.

ТЦК може розглянути справу і відразу винести постанову про накладення штрафу, повідомляють.

Адміністративне стягнення може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Постанова ТЦК є виконавчим документом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після ухвалення закону про мобілізацію динаміка позитивна - нардеп

"Надалі ухилянт потрапить до Єдиного реєстру боржників. Банки, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей у разі відкриття або закриття рахунку чи електронного гаманця фізичній або юридичній особі, внесеній до Єдиного реєстру боржників, зобов'язані у день відкриття або закриття рахунку чи електронного гаманця повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби", - пишуть.

Виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення зобов'язаний прийняти рішення про накладення арешту на майно або на кошти чи електронні гроші, що знаходяться на рахунках чи електронних гаманцях боржника в банках, небанківських надавачах платіжних послуг, емітентах електронних грошей.

Які кошти і майно можуть стягнути

Заходами примусового виконання рішень є:

звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об'єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами;

звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника;

вилучення у боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні;

заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов'язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем;

інші заходи примусового характеру.

Арешт накладається на кошти та інші цінності боржника, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.

Арешт поширюється також на кошти на рахунках та електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, відкритих після винесення постанови про накладення арешту.

У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику майно.

Боржник має право запропонувати види майна чи предмети, які необхідно реалізувати у першу чергу.

Майно стягують у розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника.

У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника і земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов'язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

З зарплатного рахунку будуть стягувати штрафи.

Затримання і обмеження у праві керування авто

Керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки може звернутися до поліції щодо здійснення адміністративного затримання і доставлення громадянина до ТЦК.

У разі неможливості здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, його керівник надсилає такому громадянину у паперовій формі засобами поштового зв'язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов'язку військовозобов'язаним, резервістом.

Надалі невиконання вимоги може стати підставою для обмеження у праві керування авто.

Після того, як суд задовольняє позов ТЦК і рішення набуває сили, постанова про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання рішення суду про тимчасове обмеження громадянина у праві керування транспортним засобом надсилається поліції для застосування до особи тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

Розшук, кримінальна справа

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації передбачає покарання у виді позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Ухилення призовника, військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого керівником ТЦК, карається штрафом від 5100 до 8 500 грн або виправними роботами на строк до одного року.

Розшук здійснюється у межах кримінального провадження.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

Минулого місяця Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію. Президент Володимир Зеленський підписав закон.

18 травня закон набув чинності. До 16 липня усім військовозобов'язаним, призовникам і резервістам віком від 18 до 60 років необхідно оновити свої дані через застосунок Резерв+, у ЦНАПі чи в ТЦК, повідомило Міноборони.

Зараз ви читаєте новину «Штрафи, стягнення майна та обмеження у праві керувати авто: що чекає на тих, хто не оновить дані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути