Ексклюзиви
середа, 28 жовтня 2009 13:28

США подовжили дію санкцій стосовно Судану

США подовжили дію санкцій стосовно Судану
Президент США Барак Обама продовжив на рік дію економічних санкцій стосовно Судану.

"Оскільки дії і політика уряду Судану і далі є незвичайною і екстраординарною загрозою національній безпеці і зовнішній політиці США, надзвичайна ситуація, оголошена 3 листопада 1997, і кордони якої було розширено 26 квітня 2006, і кроки, зроблені 13 жовтня 2006, повинні залишатися в силі і після 3 листопада 2009 ", - йдеться в посланні президента конгресу.

Як повідомлялося, 19 жовтня держсекретар США Гілларі Клінтон представила нову стратегію адміністрації Барака Обами щодо Судану. У Хартумі відреагували позитивно. Нова стратегія є "меню із стимулів і антистимулів". За словами Клінтон, яка озвучила текст заяви Обами в присутності спецпредставника президента США з Судану Скотта Грейшона, Вашингтон ставить перед собою дві мети. Перша полягає у припиненні конфлікту, нехтування прав людини та геноциду в Дарфурі". Друга - "укладення остаточної мирної угоди між суданськими Півднем і Північчю для створення можливості довгострокового миру в країні".

***

Введені наприкінці 1990-х років санкції стосовно Судану, що перебуває у вашингтонському списку країн, що підтримують тероризм, передбачали заморожування рахунків ряду осіб, обмеження на пересування і на банківські транзакції представників суданської влади, а також арешт власності суданського уряду в США.

У регіоні Дарфур з лютого 2003 року триває війна. Урядовим військам Судану і їхнім прихильникам протистоять численні угруповання, що домагаються повалення режиму нинішнього президента країни Омара аль-Башира. Деякі з них виступають і за незалежність провінції від Хартума. У результаті конфлікту, за оцінками ООН, в Дарфурі загинули понад 300 тисяч осіб. Суданська влада заявляє, що конфлікт забрав життя близько 10 тисяч осіб і вказують на відсутність доказів масових жертв.

Президент США не раз заявляв про своє прагнення зробити все, щоб нормалізувати ситуацію в Судані, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «США подовжили дію санкцій стосовно Судану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути