Ексклюзиви
понеділок, 07 вересня 2009 17:09

За носіння штанів журналістка сяде у в"язницю

За носіння штанів журналістка сяде у в"язницю

Суданську журналістку Любну Хусейн засудили до штрафу за носіння штанів.

Розмір штрафу, до якого засудили Хусейн, еквівалентний 209 доларам. Згідно із законом підсудна могла бути засуджена також до 40 ударів батогом, проте суддя вирішив обійтися без тілесного покарання.

Хусейн сказала кореспондентові Associated Press, що з принципу не стане платити штраф. За словами журналістки, вона готова на місяць сісти у в"язницю за невиконання рішення суду. Жінка заявила, що не проти досліджувати тюремні реалії. В даний час Хусейн знаходиться на волі під заставою.

Любна Хусейн була заарештована в столиці Судану Хартумі під час спецоперації 3 липня. Разом з нею поліцейські затримали 12 "непристойно одягнених" жінок. 10 жінок було засуджено до штрафів і биття через два дні після арешту. Розгляд справи Хусейн і ще двох затриманих затягнувся.

У момент арешту Хусейн була співробітницею ООН і мала імунітет від судового переслідування. Проте вона вийшла з організації, щоб в суді домогтись права на носіння штанів для всіх суданських жінок. Справа Хусейн викликала суспільний резонанс за кордоном і в Судані. Під час слухань біля будівлі суду проходили акції протесту, серед учасників яких зустрічалися жінки в штанях.

Після закінчення громадянської війни в 2005 році в Судані була прийнята тимчасова шестирічна конституція. У цій конституції закріплені компроміси між мусульманською північчю і християнським півднем країни. Не дивлячись на це, шаріат продовжує здійснювати серйозний вплив на життя держави.

Так, в 2007 році суданський суд засудив до 15 днів в"язниці вчительку Джілліан Гіббонс, яка приїхала з Великої Британії і дозволила дітям назвати плюшевого ведмедя Мухаммедом. Суд визнав вчительку винною в образі ісламу. У 2008 році суданські поліцейські побили більше 20 жінок, затриманих за носіння штанів і міні-спідниць, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «За носіння штанів журналістка сяде у в"язницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути