середа, 23 вересня 2009 10:23

Генсек ООН говоритиме сьогодні про головні проблеми людства

Генсек ООН говоритиме сьогодні про головні проблеми людства
Продовольча, фінансова та енергетична кризи, пандемія грипу, зміна клімату та необхідність позбавити світ від ядерної зброї сьогодні є головними проблемами людства.

Про це йдеться у виступі генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, з яким він планує звернутися в середу, 23 вересня, до світової спільноти під час відкриття загальнополітичної дискусії в рамках 64-ї сесії Генеральної асамблеї.

"Страждаючи від безлічі криз одночасно - від криз продовольчої і енергетичної, від економічної рецесії і від пандемії грипу - світ дивиться на нас, чекаючи відповідей. Саме зараз, більшою мірою, ніж будь-коли, прийшов час діяти - діяти в дусі оновленого багатостороннього співробітництва ", заявляє генсек ООН у своєму виступі, текст якого було офіційно розповсюджено прес-службою ООН у вівторок увечері.

Пан Гі Мун вважає, що зараз "настав момент створити Організацію Об"єднаних Націй, воістину об"єднаних колективними діями. Прийшов час повернути істинний сенс слову" об"єднані "- об"єднані спільною метою, об"єднані спільною справою".

Перераховуючи пріоритети роботи на нинішній сесії Генасамблеї ООН, генсек розпочав зі зміни клімату. Він назвав цю загрозу "катастрофічною", зазначивши, що саміт з протидії глобальним змінам клімату, який відбувся напередодні, дає надію на вирішення цієї проблеми.

Другим пріоритетом Пан Гі Мун вважає рятування світу від ядерної зброї. У зв"язку з цим він наголосив на важливості зусиль Росії і США, президенти яких на саміті в липні заявили про намір скоротити ядерні арсенали до рівнів 1,5-1,675 тисячі боєголовок і 500-1100 носіїв. Генсек також закликав світових лідерів "зробити цей рік роком, коли ми домовилися вигнати ядерну бомбу".

Третім завданням міжнародного співтовариства генеральний секретар ООН вважає боротьбу з бідністю. Для ліквідації бідності та сприяння розвитку Пан Гі Мун знову закликав допомогти бідним країнам в умовах фінансової, енергетичної та продовольчої криз у світі.

"Приблизно ще 100 мільйонів людей можуть опинитися за межею бідності цього року. Ринки можуть знову зрости, але доходів і робочих місць не стане більше. Люди озлоблені. Їм здається, що глобальна економіка повстала проти них", - зазначає генсек.

Пан Гі Мун також зупинився і на найбільш гострих політичних кризах на планеті - на Близькому Сході, в Афганістані, Сомалі, Судані, Шрі-Ланці, М"янмі. Разом з тим, на його думку, вдалося за останній рік досягти прогресу у вирішенні проблем в Іраку, Східному Тиморі, Сьєрра-Леоне, Непалі. З меншим успіхом, але все ж у позитивному ключі, за словами Пан Гі Муна, розвивається ситуація в Іраку та на Кіпрі.

"Так багато можна зробити, якщо діяти разом. Сьогодні ми повинні взяти на себе ризики і тягар відповідальності, щоб разом творити історію. Тому що ми - Об"єднані Нації", - вважає генеральний секретар ООН, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН говоритиме сьогодні про головні проблеми людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути