субота, 10 липня 2010 12:14

Скільки отримує робітник авіагалузі в Україні?

Скільки отримує робітник авіагалузі в Україні?

Середня зарплатня працівника авіагалузі складає 2400 грн.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав голова профспілки авіабудівників Ярема Жугаєвич.

Він повідомив, що у цьому році обсяги виробництва на одного працюючого складають 144 тис. грн. У той же час європейські працівники авіапрому отримують 3000 євро, тобто у 10 разів більше за українців. Їх обсяги виробництва сягають 330-366 тис. євро на людину.

"Обсяги - це показник конкурентоспроможності. Одним літаком, навіть самим хорошим, ринок не буде завойований. Щоб збільшити цей показник, потрібно допомогти літакобудівній галузі. Тому ми просимо державу, щоб вона щорічно замовляла на 40% від обсягів товарної продукції. Бо 20% від виробництва - це лише доля зарплати. Люди не винуваті, що ми державні і не працюємо. Якщо держава не може замовити продукцію, але каже підприємству бути державним, то давайте зарплату! І ми будемо виходити на роботу так, як інші бюджетні сфери", -запропонував Жугаєвич.

За його словами, найбільш складна ситуація зараз на київському і харківському авіазаводах. Вони, на жаль, не працюють на повну потужність, відповідно ледве наробляють на зарплати.

"Авіапрому потрібна допомога. Вона не повинна бути разовою. Один раз дати великі гроші - це все одно, що пустити їх у пісок. Треба давати потрошку, але щоб це була послідовна підтримка. Це не означає, що ми сидимо і чекаємо. Керівники весь час ведуть переговори на авіавиставках по всьому світу", - запевнив голова профспілки.

Він наголосив, що авіагалузь зберігала усі трудові колективи. У ній задіяно 62 тис. робітників. Однак потужні світові компанії, такі як Боінг і Аербас, постійно переманюють українців вищими зарплатами.

"У Європі об'єдналися, але А-400 ніяк доробити не можуть. У нас АН-70 уже скільки років літає! А у Європі при їх технологічній оснащеності не можуть створити такий же двигун. Бо треба мати таку ж світлу голову, яка є у українців. У нас інтелектуальний потенціал колосальний! Але, на жаль, ми почали втрачали спеціалістів - свого часу кращі технологи пішли працювати на базари", - повідомив Жугаєвич.

Зараз ви читаєте новину «Скільки отримує робітник авіагалузі в Україні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути