вівторок, 13 серпня 2024 19:50

Розкрадання газу на понад два мільярди: НАБУ розповіло про схему нардепа Дубневича

Розкрадання газу на понад два мільярди: НАБУ розповіло про схему нардепа Дубневича
Ярослав Дубневич обирався у Верховну Раду по округу у Львівській області. Фото: Facebook.com/Dubnevych

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування кримінального провадження щодо народного депутата Ярослава Дубневича про розкрадання газу на 2,1 млрд грн.

Про це бюро повідомило у вівторок.

Як встановило слідство, підконтрольні нардепу підприємства-власники Новояворівської і Новороздольської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю у Нафтогазу природного газу для виробництва тепла для населення.

З метою здешевлення опалення для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими за ринкові.

Однак блакитне паливо не планували використовувати для забезпечення українців теплом. Натомість підприємства пустили його на виробництво електроенергії, яку надалі реалізували за ринковою ціною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хабар у пів мільйона доларів: ексзаступника міністра енергетики і його довірену особу відправили до СІЗО

Унаслідок злочинних дій прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською і Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених в тариф Нацкомісією), розповіло НАБУ.

Надалі нардеп організував легалізацію частини надприбутків шляхом їх переведення на рахунки підконтрольної ТОВ і компаній-нерезидентів, зокрема зареєстрованих у Кіпрській Республіці і на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування і врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування бізнесу у Львівській області, повідомило бюро.

Йдеться про понад 2,1 млрд грн і легалізації незаконно отриманого прибутку.

"Справа Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ є однією з найскладніших справ у сфері економіки в історії НАБУ і САП", - сказали в бюро.

Загальний обсяг матеріалів слідства перевищує 350 томів.

До дев'яти іноземних юрисдикцій, серед яких Швейцарська Конфедерація, Сполучені Штати Америки, Республіка Кіпр, Латвійська Республіка, Словацька Республіка, Канада, Республіка Маршаллові Острови, надіслали 17 запитів про міжнародно-правову допомогу, а відповідь на деякі з них довелося чекати до двох років, повідомляють.

"Завдяки співпраці з іноземними колегами однієї з країн Європи вдалося відстежити та накласти арешт на кошти у розмірі 2,3 млн євро, які вніс на рахунок один із членів сім'ї народного депутата", - повідомило Національне антикорупційне бюро.

НАБУ також нагадало, що Дубневич є обвинуваченим у справі щодо заволодіння 93 млн грн Укрзалізниці.

Ярослав Дубневич тричі обирався у Верховну Раду - по округу у Львівській області. У 2012 році самовисувався, у 2014-у - йшов від "Блоку Петра Порошенка", а в 2019-у - теж самовисуванцем.

Дубневич - член депутатської групи "Партія "За майбутнє" і Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

У жовтні 2023 року НАБУ повідомило йому про підозру в організації заволодіння природним газом.

Зараз ви читаєте новину «Розкрадання газу на понад два мільярди: НАБУ розповіло про схему нардепа Дубневича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути