вівторок, 07 грудня 2010 13:51

Помер перший міністр охорони здоров'я незалежної України

Помер перший міністр охорони здоров'я незалежної України

Сьогодні на 61 році життя помер доктор медичних наук, академік АМН України, колишній Міністр охорони здоров'я УРСР і перший Міністр охорони здоров'я України Юрій Прокопович Спіженко.

Юрій Прокопович був автором більш ніж 210 наукових робіт, зокрема, 3 монографій, підручника "Клінічна хірургія", 16 авторських свідоцтв. Нагороджений Орденом "Знак Пошани", орденом "За заслуги 3 ст.".

У 2009 році під Києвом в селі Капітанівка відкрита клініка Юрія Спіженка, оснащена устаткуванням "Кіберніж". Це єдина в Україні і в Східній Європі клініка, що має дане устаткування, яке дозволяє лікувати онкозахворювання в короткі терміни і безболісно.

На сьогоднішній день в клініці успішно проліковано декілька сотень пацієнтів як з України, так і з-за кордону. В більшості своїй, це були пацієнти, для яких лікування на установці "Кіберніж" стало останньою надією на збереження життя.

"З Юрієм Прокоповичем я познайомився у 1990 році у київській лікарні швидкої допомоги, де я працював керівником нейрохірургічної служби, - розказав Gazeta.ua колишній голова Міністерства охорони здоров'я Микола Поліщук. - Він туди привіз тодішнього міністра охорони здоров'я Радянського Союзу Бориса Петровського. Вони обидва були хірургами. Тому відвідували в основному хірургічні відділення. Спіженко був енергійним, знаючим, жорстким, вимогливим і до себе, і до оточуючих. Разом з тим він був добрим, чуйним, підтримував людей. Особливо велику увагу він приділяв хірургічній роботі. Не залишав її, працюючи і в міністерстві. Зокрема займався науковою роботою в інституті Шалімова".

За його словами, Спіженко реформував галузь охорони здоров'я. "Приділяв надзвичайно велику увагу підготовці медичних кадрів та оптимізації медичної освіти. Його заслугою є відродження і збереження фармацевтичної галузі України. Він – організатор, творець, людина неординарних здібностей", - зазначив Поліщук.

"Він ніколи не повторювався, завжди вишукував своє. Цьому прикладом є і будівля, де він мешкав. Вона особлива тим, що знаходиться в лісі. Там все зроблено в народному стилі. Спіженко завжди з радістю приймав своїх друзів та знайомих. Любив їх пригостити народними стравами, які сам із задоволенням готував, зокрема українськими кулішами. Юрій Прокопович весь час вів здоровий спосіб життя - не курив, дуже помірно пив. Ця трагедія сталася у наслідок великої напруженості, віддачі енергії і тиску ситуацій, які сьогодні є в нашому суспільстві", - зауважив екс-міністр.

Обозреватель

Зараз ви читаєте новину «Помер перший міністр охорони здоров'я незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути