Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2009 18:31

Пухлину в мозку видаляють без наркозу

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Променевий терапевт Андрій Леонович (за комп’ютером) показує через камери, встановлені в операційній, кіберніж для видалення онкопухлин. Позаду — керівник кіберклініки, колишній міністр охорони здоров’я Юрій Спіженко
Променевий терапевт Андрій Леонович (за комп’ютером) показує через камери, встановлені в операційній, кіберніж для видалення онкопухлин. Позаду — керівник кіберклініки, колишній міністр охорони здоров’я Юрій Спіженко

"Людина, якій видалили пухлину в мозку, може через півгодини сідати за кермо автомобіля, — каже керівник кіберклініки, екс-міністр охорони здоров"я Юрій Спіженко, 59 років. — Ми ракові пухлини видаляємо за допомогою кіберножа. Обладнання купили в Америці дев"ять місяців тому. Такого більше немає в жодній країні Східної Європи".

Клініка Юрія Спіженка розташована під Києвом у селі Капітанівка. У ній працюють 15 лікарів, які стажувалися у США і Європі. Щодня роблять по дві операції. Пухлини до 3 см видаляють за 40–50 хв. До 5–6 см — за чотири підходи по 40 хв. За пухлини більших розмірів не беруться.

— Недавно рятували чоловіка з 6-сантиметровою пухлиною, — розповідає Юрій Спіженко. — Я спершу відмовив йому, бо було мало шансів. Але його жінка так просила, плакала. Сказала, що звідси нікуди не піде. На другий день після операції у чоловіка пропала сонливість, він пожвавішав. Дасть Бог, проживе не один рік.

Операції кіберножем роблять без наркозу. Вони безболісні. Лише дітям, які не можуть спокійно лежати, дають снодійне. Новітнє обладнання призначене, передусім, для видалення раку в головному та спинному мозку. Кіберніж діє за допомогою променів, які знищують пухлину з 1400 точок одночасно. При цьому зачіпає лише 0,2 мм здорових тканин навколо ураження. Опісля залишається невеликий рубець. Волосся не випадає.

— Ще однією перевагою кіберножа є те, що він за один сеанс може прибрати до 10 метастазів у мозку. Нейрохірурги не беруться оперувати, коли їх у людини більше двох. Метастази у голові є найболючішим раком, бо череп обмежує об"єм. Пухлина розростається і тисне на мозок. Людина страждає. Наркотичного знеболювального хворому вистачає на півгодини.

Через півгодини після операції можна сідати за кермо

Кіберніж дає змогу забирати кілька пухлин одночасно.

— У нас є пацієнт, якого двічі оперували в звичайних лікарнях. Залишки після невдалого хірургічного втручання розрослися і дали нову пухлину. Ми заберемо все.

Про можливі ускладнення пацієнтів попереджають завчасно.

— Коли йдеться про головний мозок, ніхто не може дати 100-процентної гарантії. Якщо пухлина, наприклад, біля слухового нерва, то є загроза втратити слух. Пацієнт вибирає: жити глухим чи померти.

Анатолій Бричук, 60 років, зі Львова три місяці тому дізнався, що хворіє на рак легенів. За цей час устиг двічі пройти курс хіміотерапії. Хвороба не відступила.

— Ми хотіли б попасти в клініку Спіженка, — каже донька Анатолія 30-річна Ірина. — Але не маємо потрібної суми. Я дзвонила туди. Задурно не лікують. Та найгірше, що беруть у першу чергу хворих на рак мозку, печінки і нирок.


Операція коштує 12–17 тисяч доларів


В Україні операція кіберножем коштує $12–$17 тис. Вартість лікування також передбачає консультацію американських фахівців, яким надсилають знімки хворого. В Америці за таку операцію платять $50 тис., у Європі — до $30 тис. У США є 100 кіберножів, в Україні — один. Вважають, що на 10 млн населення потрібен один кіберніж.
Обстеження у клініці Юрія Спіженка обійдеться у 200 грн. Частковий огляд на магнітному томографі — $100, повний — $350.

Зараз ви читаєте новину «Пухлину в мозку видаляють без наркозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути