понеділок, 20 серпня 2012 13:19

Пласт почав святкувати своє 100-річчя
22

Фото: Фото: Павло Паламарчук

Учора у Львові розпочалося святкування сотої річниці від заснування української патріотичної організації "Пласт". На площі перед пам'ятником Тарасу Шевченку зібралися пластуни із Америки, України, Канади, Польщі, Аргентини, Австралії, Великобританії та Німеччини. Загалом зібралося близько двох тисяч пластунів. Розпочалися урочистості із вручення Орденів Залізного Хреста. Їх вручали родичам пластунів, що загинули у боротьбі за незалежність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степана Бандеру прийняли до "Пласту" з третьої спроби

"Для нас велика честь, що Пласт зародився у Львові, - сказав мер міста Андрій Садовий. - Не так є багато організацій, які пережили ціле століття. Пластуни є вірними Богу та Україні. Вони мають честь. Якщо б усі організації були такими як Пласт, ми б жили у такій країні, про яку мріємо. Пласт має бути прикладом для всієї України."

Опісля урочистостей відомий київський фотограф Ігор Гайдай зробив колективну фотографію пластунів. Для цього спеціально найняли восьмиметровий кран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архів "Пласту" знайшли на горищі

"В Україні я вже вдруге, - розповів Орест Мялковський. - Першого разу приїжджав у 2003. Після Євро-2012 ставлення в Німеччині до України змінилося. Перед тим було багато сумнівів. Та і та картина яку я пам'ятав після першого візиту не навіювала позитиву. Але тепер сам побачив, що у Львові багато чого змінилося. Багато чого відновили, дбають про місто. Друзі часто питають мене чи варто сюди їхати. Тепер я впевненіше можу їм рекомендувати відвідати Україну. В нашій сім'ї пластуном був ще мій батько. Свого сина я теж віддав у Пласт. Ми повинні знати та пам'ятати своє коріння і бути патріотами України хай навіть на відстані."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пласт" заперечив фізичні покарання дітей та звільнив виховательку

Ювілейний табір триватиме у Львові протягом тижня. За цей час пластуни проведуть розважальні та спортивні заходи.

Пласт міжконфесійна та патріотична організація заснована у 1912 році у Львові. Її структура побудована на воєнній основі. Пластунам забороняється курити та вживати алкоголь. Із 1930 до 1991 році в Україні Пласт був заборонений. Його осередки знаходилися в український діаспорах за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Пласт почав святкувати своє 100-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути