субота, 27 квітня 2024 09:42

Не плутати з повісткою: ТЦК вручатимуть новий документ

Не плутати з повісткою: ТЦК вручатимуть новий документ
ТЦК видаватимуть військовозобов'язаним нові документи. Фото: rbc.ua

Після набрання чинності нового закону про мобілізацію територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, окрім повісток, вручатимуть ще один документ.

Йдеться про вимогу, яку не слід плутати із повісткою. Про це на своєму YouTube-каналі розповів юрист Роман Сімутін.

Він наголосив, що вимога ТЦК - це не повістка.

"Зверніть увагу, що ТЦК подає щодо вас позов для обмеження в праві керування у разі невиконання вами вимоги, а не повістки. Це два різні юридичні терміни. Якщо раніше з повісткою ТЦК потрібно було якось ще морочитися, щоб вручити її особисто, то вимога вважається доправленою автоматично у разі надсилання рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу громадянина. Форма такої вимоги ТЦК ще не існує, принаймні досі її офіційно не опубліковано та не затверджено Міноборони", - сказав Сімутін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Консульські послуги українцям призовного віку за кордоном - нардеп пояснив дії МЗС

Він пояснив, що вимога ТЦК фактично є попередженням, за яким слідує звернення ТЦК до суду щодо обмеження ухилянта у праві керування транспортним засобом.

Такі заходи, за словами юриста, застосовуватимуться шляхом судової процедури, а їм передуватиме алгоритм дій, який має здійснити ТЦК.

Насамперед керівник ТЦК має встановити невиконання громадянином обов'язків: неявку на виклик, непроходження медичного огляду, а також неуточнення у ТЦК своїх військово-облікових даних протягом 60 днів. Потім він має звернутися до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК.

Далі, у разі отримання письмової відповіді від поліції про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, керівник центру впродовж п'яти днів надсилає громадянину в паперовій формі засобами поштового зв'язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення вимоги про виконання обов'язку.

"Цей документ має назву "вимога", яку не слід плутати з повісткою", - додав юрист.

Згідно із новим законом про мобілізацію, військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років повинні звернутися до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для оновлення своїх даних.

Чоловіки, які проігнорують вимоги закону, автоматично вважатимуться ухилянтами. Військовозобов'язані зможуть оновити свої дані як у ТЦК особисто, так і в електронному кабінеті призовника.

Зараз ви читаєте новину «Не плутати з повісткою: ТЦК вручатимуть новий документ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути