Ексклюзиви
неділя, 28 січня 2018 15:52

Лауреати відзнаки Омеляна Ковча зустрінуться з Папою Римським

Лауреати відзнаки Омеляна Ковча зустрінуться з Папою Римським
Омелян Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Фото: expres.ua

Сьогодні лауреати відзнаки священномученика Омеляна Ковча зустрінуться з Папою Римським Франциском. Зустріч запланована у Катедральному Соборі Святої Софії у Римі.

Сьоме вручення відзнаки відбулося в суботу 27 січня. Її щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами.

Лауреатами відзнаки у 2017 році стали: німецька добродійниця Бриґітта Вебер, українська письменниця Оксана Забужко, керівник медичної служби "Госпітальєри" Яна Зінкевич, американський історик Тімоті Девід Снайдер та польський дипломат Ян Томбінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Служив життю у таборах смерті" - Забужко поділилась особистим на врученні відзнаки Ковча

Участь у заході візьмуть також глава УГКЦ Святослав Шевчук, голова Комітету із вшанування пам'яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник та інші члени Комітету: владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду єпископів УГКЦ, отець Стефан Батрух, Олександр Богуцький, Данило Лубківський, Микола Кміть.

Омелян Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами.

Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха. Його допитували у тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув'язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

Зараз ви читаєте новину «Лауреати відзнаки Омеляна Ковча зустрінуться з Папою Римським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути