Ексклюзиви
неділя, 28 січня 2018 08:10

"Служив життю у таборах смерті" - Забужко поділилась особистим на врученні відзнаки Ковча

"Служив життю у таборах смерті" - Забужко поділилась особистим на врученні відзнаки Ковча
Українська письменниця Оксана Забужко поділилася особистим після отримання відзнаки Омеляна Ковча Фото: gre4ka.info

Під час церемонії вручення відзнаки Омеляна Ковча у соборі Святої Софії у Римі 27 січня, лауреатка письменниця Оксана Забужко поділилася спогадами батька про священномученика.

"Про українського священика, який був у Майданеку (німецький концтабір, що існував під час Другої світової війни біля польського міста Люблін. – Gazeta.ua) єдиним душпастирем для в`язнів усіх народів, який сповідав, розгрішував, відспівував і за руку переводив у інший світ, я чула із дитинства, як про легенду, - розповідає вона. - Чула від свого тата. У 1950 році, будучи студентом Львівського університету, він був заарештований і висланий у Забайкальський край на так зване вічне поселення. Там він провів шість років. Потім згадував про той час як про свій другий університет, який, можливо, йому дав більше, ніж перший.

Йому пощастило потрапити у один ешелон із останніми представниками вищого кліру на тоді вже зліквідованої греко-католицької церкви. І от у місті Балей Читинської області ось ці отці створили щось на зразок Таємного підпільного університету. Вони читали для всіх охочи лекції з різних галузей знання і опікувалися молоддю з правидивим завзяттям душпастирів катакомбної церкви. І саме від них мій батько спадкував історію про пароха Майданеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медсестра, яка під кулями рятувала поранених на Майдані, отримає відзнаку Омеляна Ковча

Ця історія заклала у мені певну модель , якесь відчуття того, яким повинен бути священик, якою має бути людина. Не всі із нас можуть бачити Бога. Ми люди малі і грішні. Але кожному незалежно від віросповідання, може бути врозумливою та ідея, яка лежить в основі подвигу Омеляна Ковча – ідея служіння життю. Служіння тому, що любиш і у що віриш. Служіння життю навіть у таборах смерті. Наскільки ж це легше для нас сьогоднішніх. Але і в цій епосі, як і в таборах смерті, є ті, хто готові нищити життя. І от просто служити життю на супротив тим, хто хоче його знищити, - ось це, є як на мене, та ідея, котру я успадкувала від легенди про українського священика Майданека".

Оголосив вручення премії Оксані Забужко голова Комітету зі вшанування пам'яті священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

27 січня 2018 року відзнаку святого Омеляна Ковча вручили у Римі. Її лауреатами стали німецький волонтер Бриґіта Вебер, українська письменниця Оксана Забужко і волонтер Яну Зінкевич, американський історик Тімоті Девід Снайдер, польський та європейський дипломат Ян Томбінський.

Серед лауреатів відзнаки за попередні роки є письменники Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Керівник програм Центру вивчення історії Голокосту історик Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, лікарі Марко та Уляна Супруни.

Зараз ви читаєте новину «"Служив життю у таборах смерті" - Забужко поділилась особистим на врученні відзнаки Ковча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути