Ексклюзиви
субота, 27 січня 2018 18:52

Відзнаку Омеляна Ковча вручили волонтерці, яка винесла з поля бою 128 поранених

Відзнаку Омеляна Ковча вручили волонтерці, яка винесла з поля бою 128 поранених
Відзнаки Омеляна Ковча вручили у Соборі святої Софії у Римі Фото: Zaxid.net

Сьогодні 27 січня у Римі в соборі Святої Софії вручили відзнаку святого Омеляна Ковча. Її лауреатами стали українки волонтер Яна Зінкевич і письменниця Оксана Забужко, волонтер із Німеччини Бриґіта Вебер, американський історик Тімоті Девід Снайдер та європейський дипломат Ян Томбінський.

"Про відзнаку дізналася 5 січня. Саме відвідувала лікарню імені Мечникова у Дніпрі. Заклад постійно приймає поранених з АТО. Багато з ними співпрацюю. Тоді мені зателефонували і повідомили, що хочуть відзначити мою діяльність як волонтера. Була дуже здивована. Думаю, це заслуга всіх медиків-добровольців. Так вийшло, що я у 18 років вирушила на війну. З багатьма встигла попрацювати і знаю, що серед нас є достойні люди. Найбільше хвилювалася, що доведеться казати промову у присутності Папи Римського Франциска. Коли готувала її то підбирала кожне слово", - розповіла Gazeta.ua волонтер із міста Павлоград на Дніпропетровщині Яна Зінкевич.

Комітет відзначив її роботу з порятунку життя людей і особисту самопожертву й мужність, що наслідує приклад Омеляна Ковча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1200 священиків відкрили пам'ятник Омеляну Ковчу

Яна Зінкевич винесла з-під ворожого вогню 128 поранених бійців. Зараз очолює Медичне управління Української добровольчої армії і медичного батальйону "Госпітальєри".

У нагородженні взяли участь глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав Шевчук і голова Комітету зі вшанування пам'яті блаженного Омеляна Ковча Іван Васюник.

На завтра запланована зустріч лауреатів з Папою Римським Франциском.

Омелян Ковч (1884-1944) — греко-католицький священик, який будучи капеланом в Українській галицькій армії в 1920 роки, завжди перебував із вояками на передовій. Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб. За свої дії був ув'язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

Комітет із вшанування пам'яті блаженного священомученика Омеляна Ковча було засновано 2010 року. Його почесним головою був Кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом глави Української греко-католицької церкви блаженнішого Святослава Шевчука.

Серед лауреатів відзнаки за попередні роки є письменники Ліна Костенко, Євген Сверстюк, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, лікарі Марко та Уляна Супруни.

Зараз ви читаєте новину «Відзнаку Омеляна Ковча вручили волонтерці, яка винесла з поля бою 128 поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути