пʼятниця, 26 січня 2018 12:21

Назвали лауреатів відзнаки Омеляна Ковча
5

Назвали лауреатів відзнаки священномученика Омеляна Ковча. Цьогоріч церемонія відбудеться 27 січня у Римі в соборі святої Софії. Нагородять німецького волонтера Бриґіту Вебер, українських письменницю Оксану Забужко і волонтера Яну Зінкевич, американського історика Тімоті Девіда Снайдера, польського та європейського дипломата Яна Томбінського.

Це сьоме вручення відзнаки Омеляна Ковча - греко-католицького священика, послідовника митрополита Шептицького. В роки Другої світової війни він рятував євреїв, за що був ув'язнений і загинув у концтаборі "Майданек". Відзнаку щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примиренняйі порозуміння між народами.

Автор: SWR
  Волонтер Бриґітта Вебер з Німеччини
Волонтер Бриґітта Вебер з Німеччини

Бриґіта Вебер - німецька добродійниця. Її 20-річну доброчинну працю й опіку відчули сотні багатодітних українських родин, школи-інтернати, дитячі садочки, лікарні, важкохворі діти, люди похилого віку, діти з інвалідністю. Бриґіту Вебер називають другою матір'ю Терезою для України. Комітет відзначає унікальний взірець небайдужості і велич серця, яке зігріває сотні сердець і ділиться теплом із мільйонами. Багаторічну безкорисну допомогу українським дітям і родинам, яка є видатним прикладом особистої жертовності, співчуття і любові.

Автор: YouTube
  Письменниця Оксана Забужко
Письменниця Оксана Забужко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна – доросліша за Польщу чи західні суспільства"

Оксана Забужко - українська письменниця і філософ. Її твори перекладені понад 20 мовами. В Україні вона є однією з найпопулярніших україномовних авторок. Комітет відзначає її видатну літературну працю та громадянську позицію. Забужко пише чесну і правдиву розповідь про рідний народ. Вона стала його голосом у світі та виразним словом на захист національної гідності й людських прав.

Автор: galinfo.com.ua
  Волонтер Яна Зінкевич
Волонтер Яна Зінкевич

Яна Зінкевич - керівник Медичного управління та реабілітації бійців Української добровольчої армії і медичного батальйону "Госпітальєри". Яна Зінкевич у 19 років винесла з поля бою 128 поранених. Пережила важку травму і знову повернулася на передову. Комітет відзначає особисту самопожертву та волонтерську працю – за подвиг порятунку життя людей і за особистий приклад самопожертви й мужності, який наслідує приклад Омеляна Ковча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медсестра, яка під кулями рятувала поранених на Майдані, отримає відзнаку Омеляна Ковча

Автор: Wikiwand
  Історик Тімоті Девід Снайдер
Історик Тімоті Девід Снайдер

Тімоті Девід Снайдер - американський історик, спеціалізується на історії Центральної та Східної Європи. Докторський ступінь здобув 1997 року в Оксфордському університеті. Викладає на історичному факультеті Єльського університету. Праці Т. Снайдера опубліковані багатьма мовами світу. Комітет відзначає багаторічну діяльність, що відкриває світові правду про потрясіння української історії як універсальний приклад боротьби за свободу і справедливість, а також за взірець особистої моральної та наукової чесності у час пост-правди і спроб реваншу авторитаризму та тиранії.

Автор: Главком
  Дипломат Ян Томбінський
Дипломат Ян Томбінський

Ян Томбінський 1989 року був засновником і президентом Асоціації з євроінтеграції у Кракові, членом профспілки "Солідарність" в Яґеллонському університеті. Колишній голова представництва Європейського Союзу в Україні. Нині – представник ЄС при Святому Престолі. Комітет відзначає його віддану працю на підтримку демократичних цінностей у Польщі, Україні та Європі – за непорушну вірність цінностям свободи і людських прав і за винятковий особистий приклад єднання європейських народів.

Як подяку за вагомі зусилля у справі встановлення миру й відновлення територіальної цілісності України та за сприяння розвиткові католицької церкви в Україні в рамках римських урочистостей у Ватикан передадуть ікону блаженного Омеляна.

У заході візьмуть участь глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав Шевчук і голова Комітету із вшанування пам'яті блаженного Омеляна Ковча Іван Васюник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1200 священиків відкрили пам'ятник Омеляну Ковчу

Комітет засновано 2010 року. Його почесним головою був кардинал Любомир Гузар. Зусилля організації мають на меті сприяти втіленню ідей священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного й міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності.

Члени комітету дбають про відновлення пам'яті про отця Омеляна Ковча і поширення знань і відомостей про його видатне життя, мученицьку смерть і великий подвиг жертовності й любові до людей.

Відзнаку блаженного Омеляна Ковча вручають щорічно. Серед її лауреатів - Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія із Рима, Український католицький університет, Марко й Уляна Супруни.

Омелян Ковч народився 20 серпня 1884 року в селі Космач – тепер це Косівський район Івано-Франківської області. Освіту здобував у Колегії святих Сергія і Вакха в Римі. З дружиною Марією-Анною Добрянською виховали трьох синів і двох доньок. 1912–1916 років жив у Боснії – був душпастирем місцевих емігрантів-українців.

Отець Омелян кілька разів дивом рятувався від смерті. Уперше – 1919 року. Був тоді капеланом – військовим священиком – в Українській галицькій армії. Загін, якому надавав духовну опіку, потрапив у полон до більшовиків. У вагонах для худоби бранців повезли на схід. Час від часу ешелон зупиняли, щоб скинути померлих. На одній зі станцій священик попросив вартового випустити його – набрати води. Той дозволив вийти, а коли отець за хвилину повернувся, гримнув дверима вагона просто перед його носом.

Зараз ви читаєте новину «Назвали лауреатів відзнаки Омеляна Ковча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути