субота, 25 жовтня 2014 14:56

Медсестра, яка під кулями рятувала поранених на Майдані, отримає відзнаку Омеляна Ковча

Медсестра, яка під кулями рятувала поранених на Майдані, отримає відзнаку Омеляна Ковча

Відзнаку Омеляна Ковча, яку щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, сьогодні отримає Марія Матвіїв - медсестра з Львівщини, яка під кулями рятувала поранених на Майдані.

 Премію також отримають лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв, архиєпископ, Митрополит Перемишля, колишній голова Конференції єпископів Польщі Юзеф Міхалик, меценат, фундатор Українсько-єврейської ініціативи (Канада) Джеймс Темертей та отець-митрат Української Греко-Католицької Церкви Михайло Шевчишин.

"Цього року Комітет вшанування Ковча відзначає подвиги людей, які є свідченням незламності людського духу. Дії кожної цієї людини є прикладом того, як мужність однієї особистості може змінити життя усіх" , — говорить член Комітету із вшанування пам'яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Данило Лубківський.

Омелян (Еміліан) Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священник. Будучи капеланом в Українській Галицькій Армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. Був активним у політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався як польською, так і радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув'язнень написав книгу — "Чому наші від нас втікають". Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзського рабина Арона Рокеаха. За свої дії був ув'язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

Зараз ви читаєте новину «Медсестра, яка під кулями рятувала поранених на Майдані, отримає відзнаку Омеляна Ковча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути