пʼятниця, 01 вересня 2017 08:14

Курбан-байрам 2017: головні традиції свята

Курбан-байрам 2017: головні традиції свята
Мусульмани намагаються робити подарунки друзям і родичам в дні Курбан-байраму і ходити один до одного в гості, відвідувати родичів і друзів, так як присутність під час обряду жертвопринесення вважають благословенним. Фото: 112

1 вересня 2017 року мусульмани по всьому світу святкують одне з найважливіших свят в Ісламі - Курбан-байрам.

"Курбан" на арабському означає "жертва", "жертвоприношення". А "байрам" - свято. Це день жертвопринесення Всевишньому. Він відзначається на десятий день 12-го місяця мусульманського місячного календаря і знаменує собою завершення хаджу - паломництва мусульман до Мекки.

Початок свята Курбан-байрам або "свята жертвопринесення" збігається з останнім днем ​​паломництва по мусульманських святинь у Саудівській Аравії. Напередодні свята прочани піднімаються на гору Арафат, а в день жертвопринесення відбувається символічне побиття шайтана і урочистий обхід навколо Кааби в Мецці.

Починається святковий день ще за десять днів до його початку. З цього моменту віруючі дотримуються посту і проводять генеральне прибирання свого житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийшла осінь: що треба встигнути зробити до зими

Курбан-байрам починають святкувати з самого ранку. Зробивши обмивання і надівши новий одяг, мусульманин вирушає в мечеть на ранкову молитву. Після завершення намазу віруючі повертаються до себе, де хором співають славославіе Аллаху. Потім мусульмани відправляються на спеціальний майданчик або в мечеть, де мулла виголошує проповідь. По завершенню проповіді учасники відвідують кладовище, де моляться за покійних.

В цей мусульманське свято вважається обов'язковим принести в жертву Аллаху молодого барана, корову або верблюда віком до року, без зовнішніх недоліків і не мають потомства. Жертву поділяють на три частини: першу господар будинку залишає собі, другу жертвує громаді, а третю роздає біднякам на вулиці. Якщо після бенкету частина жертовної тварини не було з'їдено, то вже на наступний день вживати її в їжу не можна. Шкури вбитих тварин віддаються храму.

Мусульмани намагаються робити подарунки друзям і родичам в дні Курбан-байраму і ходити один до одного в гості, відвідувати родичів і друзів, так як присутність під час обряду жертвопринесення вважають благословенним.

Вважається, що вівця або коза можуть бути принесені в жертву тільки від однієї людини, а корова, бик або верблюд - від семи чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запропонували ввести новий державний вихідний

Вихідним 1 вересня 2017 році є у жителів регіонів, де Курбан-байрам офіційно є додатковим регіональним святом.

Зараз ви читаєте новину «Курбан-байрам 2017: головні традиції свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути