Ексклюзиви
середа, 30 вересня 2009 16:33

Комісія ЄС передала Грузії та Росії доповідь про війну у Південній Осетії

Комісія ЄС передала Грузії та Росії доповідь про війну у Південній Осетії
Незалежна комісія Європейського Союзу в середу, 30 вересня, передала свою доповідь про обставини війни у Південній Осетії в серпні 2008 року представникам Росії, Грузії, ЄС, ОБСЄ та ООН. Публікація документа, обсяг якого складає близько 900 сторінок, як очікується, відбудеться найближчим часом. Крім того, доповідь буде надіслана владі невизнаних республік Південна Осетія і Абхазія.

Представник Росії в ЄС Володимир Чижов вже заявив, що у документі провина за розв"язування конфлікту покладається на керівництво Грузії.

"Хто перший почав? На це питання у доповіді дається недвозначна відповідь", - заявив він. Постпред повідомив, що доповідь, яку він отримав, буде "відразу передана до Москви", де її буде докладно вивчено.

Влада Грузії поки що не коментувала отриманий документ.

Раніше у низці ЗМІ були опубліковані заяви "близьких до комісії анонімних джерел", які заявили, що головна частина провини за розв"язування збройного конфлікту в доповіді буде покладена на Грузію. За ескалацію конфлікту, згідно із джерелами, відповідальність буде покладена на Росію.

Комісія для розслідування обставин серпневої війни була створена у грудні 2008 року. Її очолила екс-представник ООН в Грузії Хейді Тальявіні. Юридичної сили, як раніше заявив заступник голови комісії Уве Шрамм, доповідь не має.

Спочатку планувалося, що робота над документом буде закінчена до 31 липня 2009 року. Однак його подання Раді ЄС було відкладене на прохання глави місії Хайді Тальявіні у зв"язку з "новими документами", що надійшли в її розпорядження.

За матерiалами: Lenta.ru, РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Комісія ЄС передала Грузії та Росії доповідь про війну у Південній Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути