четвер, 06 серпня 2009 10:21

Європа має претензії до українського молока

Європа має претензії до українського молока

Фахівці генерального директорату Єврокомісії з охорони здоров"я і захисту прав споживачів мають претензії до якості українського молока. Про це повідомив Голова Держкомітету ветмедициниПетро Вербицький, слова якого наводить "Комерсант-Україна".

У вересні, за словами Вербицького, інспектори генерального директорату Єврокомісії з охорони здоров"я і захисту прав споживачів Євросоюзу (SANCO) повторно проінспектують українських молокопереробників, які хочуть поставляти продукцію на ринок Євросоюзу. Вони перевірять, чи були усунені зауваження, зроблені ними після інспекції в червні 2008 року.

Нагадаємо, влітку минулого року інспектори SANCO відвідали чотири підприємства - Канівський маслосирзавод (входить в корпорацію "Клуб сиру"), Роменський і Менський сирзаводи і Недригайлівський цех (входять в компанію "Мілкіленд"). Вони вивчали всі процеси - від отримання молока в сировинних зонах до виробництва готової продукції. Після цього в SANCO заявили про проблеми з молочною сировиною в Україні, повідомив пан Вербицький.

Українські підприємства використовують молоко з вмістом бактерій вищим за допустимі в ЄС норми. "Деякі виробники молочної сировини, щоб зберегти його (від скисання), додають антибіотик хлорамфенікол (левоміцетин), що заборонено й українським законодавством", - розповів пан Вербицький.

Усунути зауваження інспекторів SANCO буде непросто. Для цього Мінагрополітіки розробило технічний регламент, яким передбачається дозволити використовувати на підприємствах тільки молоко з бактерійною наповненістю, допустимою в ЄС. Проте таким вимогам відповідає тільки молоко, що отримується в господарствах сільгоспвиробників, - а це не більше 30% його об"єму.

Комерсант-Україна, Ліга

Зараз ви читаєте новину «Європа має претензії до українського молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути