четвер, 27 березня 2008 12:51

Буш закликає Китай погодитися на переговори з Далай-ламою

Президент США Джордж Буш закликав голову Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао до діалогу з духовним лідером тибетців Далай-ламою.

Буш поділився з Ху своєю стурбованістю заворушеннями в районах на заході Китаю, населених етнічними тибетцями, і закликав до зняття обмежень на доступ у ці райони іноземних журналістів і дипломатів.

Джордж Буш, як повідомила його прес-секретар Дана Періно, попросив Ху Цзіньтао "дозволити доступ журналістів і дипломатів" до Тибету.

"Президент торкнувся питання про свою стурбованість ситуацією в Тибеті і закликав китайський уряд вступити в змістовний діалог з представниками Далай-лами", - розповіла Періно.

Білий дім підкреслив, що Буш поїде на відкриття Олімпіади до Пекіна.

Проміжок часу, що пройшов від початку кризи до телефонного дзвінка Буша китайському лідеру, відображає складність відносин США і Китаю, чиї економіки переплітаються все глибше.

Раніше до діалогу між Далай-ламою і владою КНР закликав президент Франції Ніколя Саркозі, який не виключив бойкоту церемонії відкриття Олімпіади в Пекіні в серпні.

Про насильство в Тибеті висловився й міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд. Він сказав, що стурбованість міжнародного співтовариства із цього приводу доречна і виправдана, проте не став закликати до бойкоту Олімпіади.

Нагадаємо, заворушення в Тибеті розпочалися 10 березня у зв"язку з демонстраціями, присвяченими 49-им роковинам повстання в Лхасі, яке закінчилося вигнанням Далай-лами. Тисячі тибетців вийшли на вулиці, щоб висловити свій протест проти присутності китайської влади в регіоні. Пік сутичок припав на 14 березня, коли у Лхасі було зафіксовано близько 300 пожеж, демонстранти влаштовували на вулицях погроми і перевертали машини.

У зіткненнях між маніфестантами і китайськими силовими підрозділами були загиблі - дані про їхню кількість сильно різняться. За інформацією уряду Тибету у вигнанні, в зіткненнях було вбито близько 140 людей. За офіційними даними КНР, жертвами погромів у Лхасi стали 19 людей, а більше 280 добровільно здалися владі.

Далай-лама, що живе у вигнанні на півночі Індії, критикував насильство і пропонував Пекіну розпочати діалог.

Пекін стверджував, що за наймасовішими за останніх 20 років демонстраціями тибетців стояв Далай-лама. Уряд Тибету у вигнанні покладає провину на китайські силові структури.

В"їзд до зони кризи для іноземних ЗМІ був заборонений після перших декількох днів безладів, але в середу китайська влада організувала для групи журналістів із зарубіжних країн поїздку до Лхаси.

Влада обіцяла учасникам туру можливість взяти інтерв"ю в людей, що "постраждали від дій злочинців", і відвезли репортерів на площу Потала у Лхасі біля підніжжя палацу Потала, стародавньої резиденції правителів Тибету. Також журналістам показали частину міста, де під час заворушень згоріли магазини, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Буш закликає Китай погодитися на переговори з Далай-ламою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути