Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2008 15:24

Броколлі покращує роботу серця

Капуста брокколі, приготована на пару, покращує роботу серця і зменшує пошкодження міокарда в умовах недостатності кисню. До такого висновку прийшли американські учені в результаті експериментів на щурах.

Керівник дослідження професор Діпак Дас і його колеги з Університету Коннектікуту протягом місяця годували лабораторних щурів екстрактом брокколі. Після закінчення вказаного періоду вони досліджували роботу серця піддослідних тварин, порівнявши результати з контрольною групою тварин, що отримували звичайний корм. З"ясувалося, що серця щурів, що отримували брокколі, краще функціонували, і були стійкіші до гіпоксії - недостатності кисню, ведучого до розвитку інфаркту.

На думку дослідників, захисний ефект брокколі пояснюється високим вмістом деяких речовин, зокрема сульфорафана, стимулюючих утворення тіоредоксина. Цей білок грає важливу роль в захисті кліток в умовах порушеного кровопостачання м"яза серця.

Захисна дія брокколі не обмежується профілактикою хвороб серця. Раніші дослідження показали, що ця капуста знижує ймовірність розвитку раку молочних залоз і передміхурової залози. За словами Даса, найбільший захисний ефект має капуста, приготована на пару.

"При тривалому кип"яченні брокколі втрачає велику частину своїх корисних властивостей", - відзначив учений, повідомляє Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Зараз ви читаєте новину «Броколлі покращує роботу серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути