Керівник дослідження професор Діпак Дас і його колеги з Університету Коннектікуту протягом місяця годували лабораторних щурів екстрактом брокколі. Після закінчення вказаного періоду вони досліджували роботу серця піддослідних тварин, порівнявши результати з контрольною групою тварин, що отримували звичайний корм. З"ясувалося, що серця щурів, що отримували брокколі, краще функціонували, і були стійкіші до гіпоксії - недостатності кисню, ведучого до розвитку інфаркту.
На думку дослідників, захисний ефект брокколі пояснюється високим вмістом деяких речовин, зокрема сульфорафана, стимулюючих утворення тіоредоксина. Цей білок грає важливу роль в захисті кліток в умовах порушеного кровопостачання м"яза серця.
Захисна дія брокколі не обмежується профілактикою хвороб серця. Раніші дослідження показали, що ця капуста знижує ймовірність розвитку раку молочних залоз і передміхурової залози. За словами Даса, найбільший захисний ефект має капуста, приготована на пару.
"При тривалому кип"яченні брокколі втрачає велику частину своїх корисних властивостей", - відзначив учений, повідомляє Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Коментарі