понеділок, 20 вересня 2010 14:29

Браконьєри нищать Чорноморський заповідник

Браконьєри нищать Чорноморський заповідник

Керівництво Чорноморського державного біосферного заповідника заявило, що браконьєри та легальні мисливські товариства завдають шкоду природі.

У заповіднику живуть занесені до Червоної книги види качок, лебедів, рідкісний в Україні рожевий пелікан.

Ці місця знаходяться під охороною держави з 1977 року. Проте нещодавно заповідник став місцем незаконного полювання та рибальства, пояснив його директор Дмитро Черняков.

"Були створені так звані охоронні зони. Частина з них у 2007 році опинилася в користуванні мисливських товариств. Більшість мисливців залишають ці угіддя для відтворювання – не полюють, – сказав очільник заповідника. – Але частина охоронної зони Ягорлицької затоки знаходиться в користуванні мисливського товариства "Голопристанська Чайка". І вони щороку намагаються полювати на заповідній території. Постійно відбуваються конфлікти з мисливцями".

За словами керівництва заповідника, після початку сезону полювання, мисливці спробували під час полювання перетнути кордон заповідника, але їх затримала служба охорони.

Голова мисливського товариства "Голопристанська Чайка" Петро Нефьодов наголосив, що товариство має право тут полювати, посилаючись на затверджену всіма інстанціями мапу мисливських угідь.

"Ягорлицька затока не є територією Чорноморського біосферного заповідника. В товариства "Голопристанська чайка" всі документи є. Навіть Бог з неба тричі спускався й перевіряв", – зазначив мисливець.

Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Яценко запевнив що мисливське товариство діяло в обхід місцевих рад.

"Місцева влада ні до чого. Це один із засновників товариства. Питання розглядала обласна рада. А селищні та сільські були проти того, щоб виділяти їм там землю", – сказав Яценко.

Він пообіцяв розібратися в правомірності дій мисливців. Остаточно ж конфлікт має розв"язати суд.

Останнім часом на риболовлі чи полюванні в заповідній зоні часто можна побачити представників контролюючих органів чи правоохоронців, розповів Радіо Свобода колишній працівник екологічної інспекції та рибоохорони, а нині громадський активіст Дмитро Євсеєв.

"Як це не дивно, ставляться перешкоди у боротьбі з браконьєрством із боку органів рибоохорони, екологічного контролю, правоохоронців. Чому так відбувається? Заповідники є ласим шматком для браконьєрства, бо зберегли великий ресурс", – наголосив еколог.

У Мінприроди від коментарів відмовились, пояснивши це тим, що цей заповідник не є їхнім підрозділом.

Втрутитися й відновити справедливість обіцяє влада Херсонщини.

Радіо Свобода
Зараз ви читаєте новину «Браконьєри нищать Чорноморський заповідник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути