субота, 05 червня 2010 19:28

На Черкащині закрили заповідник

На Черкащині закрили заповідник

31 травня 2010 ректор Київського національного університету, якому підпорядкований Канівський природний заповідник, підписав наказ N 414-32, яким закрив його як самостійну юридичну організацію. Заповідник на правах відділу передається під новостворений біологічний інститут.

"Здавалося б, нічого страшного - новостворений інститут включає біологічний факультет, ботанічний сад і заповідник. Але заповідник фінансується з Держбюджету і яким чином його можна буде фінансувати через інститут, не ясно. Але навіть якщо можна, у ректора повноважень його закрити немає. Виключне право володіння землями природного заповідника має адміністрація цього заповідника, якій землі передаються спеціальним указом президента у постійне користування. А якщо адміністрацію скасували, то, виходить, що ці землі — нічиї. Адже ні університету, ні новоствореному інституту вони належати не можуть. Тож вони автоматично переходять до складу земель запасу району", - розповів заступник директора національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Канівський природний заповідник було створено 1923 року. Його площа — 2027 га, розташований неподалік Канева, на правому березі та заплавних островах річки Дніпра. Межує безпосередньо з Чернечою горою - місцем поховання Тараса Шевченка. Створений на базі Канівською навчально-дослідного лісового господарства.

У січні цього року площу Канівського природного заповідника збільшили на 6,6 тис. га. Указ підписав президент Віктор Ющенко.

"У 90-х роках подібні історії були з Львівським ботсадом, Асканією-Новою, Нікітським ботсадом тощо, - зазначив екологічний активіст Ярослав Мовчан.

"Хронічно в такій ситуації лісові природно-заповідні фонди розглядаються лісниками просто як їхні окремі контори. Варто довести до завершення стару історію з передачею всіх національних природних парків від Лісгоспу до державної служби заповідної справи, а потім повернутися до аграріїв і освітян. Але ситуацію з Канівським природним заповідником можна використати для демонстрації правового нігілізму інституцій, відповідальних історично за деякі об'єкти природно-заповідного фонду", - сказав активіст.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині закрили заповідник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути